Składniki na ciasto :
- 5 jaj
- 250 g drobnego cukru
- 190 ml oleju - u mnie słonecznikowy
- ok.200 ml wody gazowanej
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki kakao
Przygotowanie ciasta:
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier i wszystko dokładnie zmiksuj
- Cienkimi strumieniami dodawaj olej, a potem wodę- miksuj
- Wyłóż formę papierem do pieczenia i wylej ostrożnie ciasto (27 x 26 cm)
- Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok. 45 min (sprawdzaj ciasto patyczkiem)
- Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój ciasto tak by powstały 3 blaty ( jeśli upieczesz w większej foremce to przekroisz na pół i będą tylko 2 blaty)
Składniki na krem:
- 750 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g wiórek kokosowych
- 80 g kaszy manny
- czekolada na polewę
Przygotowanie kremu:
- Do mleka wsyp cukier, kaszę mannę i zagotuj, ciągle mieszając
- Gdy masa lekko zgęstnieje dodaj wiórki i ponownie energicznie mieszając zagotuj- wystudź
- Na blaty wykładaj przestudzony krem, rozsmaruj, dociśnij kolejnym blatem
- W kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę dodaj wcześniej ze 2-3 łyżki śmietany i razem mieszając otrzymamy polewę, polać jeszcze ciepłą wierzch ciasta.
Przepis znalazłam na Pyszności, ale go zmodyfikowałam.
Pysznie wygląda I pyszne musi być.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne. Oj zjadłabym coś słodkiego...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie