piątek, 24 stycznia 2025

Ciasto kakaowe z kremem kokosowym

 


Składniki na ciasto :

  • 5 jaj
  • 250 g drobnego cukru
  • 190 ml oleju - u mnie słonecznikowy
  • ok.200 ml wody gazowanej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki kakao
Przygotowanie ciasta:

  1. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i wszystko dokładnie zmiksuj
  2. Cienkimi strumieniami dodawaj olej, a potem wodę- miksuj
  3. Wyłóż formę papierem do pieczenia i wylej ostrożnie ciasto (27 x 26 cm)
  4. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok. 45 min (sprawdzaj ciasto patyczkiem)
  5. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój ciasto tak by powstały 3 blaty ( jeśli upieczesz w większej foremce to przekroisz na pół i będą tylko 2 blaty)



Składniki na krem:
  • 750 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 80 g kaszy manny
  • czekolada na polewę

Przygotowanie kremu:
  1. Do mleka wsyp cukier, kaszę mannę i zagotuj, ciągle mieszając
  2. Gdy masa lekko zgęstnieje dodaj wiórki i ponownie energicznie mieszając zagotuj- wystudź
  3. Na blaty wykładaj przestudzony krem, rozsmaruj, dociśnij kolejnym blatem
  4. W kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę dodaj wcześniej ze 2-3 łyżki śmietany i razem mieszając otrzymamy polewę, polać jeszcze ciepłą wierzch ciasta.   
Przepis znalazłam na Pyszności, ale go zmodyfikowałam.

2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda I pyszne musi być.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszne. Oj zjadłabym coś słodkiego...
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...