sobota, 4 stycznia 2025

Pieczeń z dzika i karkówki

 


Składniki :

  • 900 g karkówki 
  • 500 g mięsa z dzika
  • 400 g surowego boczku
  • 500 g wątróbki wieprzowej
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól, ostra papryka mielona, czosnek granulowany i 4 duże ząbki czosnku świeżego, majeranek, pieprz ziołowy.


Przygotowanie:
  1. Surowe mięsa zmielić, wątróbkę ugotować z marchewką i pietruszką , obraną cebulą, po ostudzeniu zmielić (warzywa też)
  2. Po zmieleniu wszystkie mięsa połączyć, dodać roztrzepane jajka i przyprawy, dokładnie wyrobić najlepiej ręką
  3. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piekłam ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 *C w foremce 20 x 20 cm
Moje uwagi :
  • Połączone składniki są dość suche, ja wlałam kilka łyżek wody
  • Ogólnie pieczeń jest chuda, jeśli ktoś lubimy takie mięsa, to jest dla niego :>)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...