Składniki :
- 1 kg sera z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jaj
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki cukru dodane podczas ubijania białek na pianę
- ewentualnie herbatniki i bakalie
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek
- Podczas ucierania żółtek dodać cukier
- Dodawać stopniowo ser i nadal ucierać
- Wsypać budynie- ucierać razem
- Strużkami wlać olej- ucierać
- Dodać mleko i nadal ucierać
- Ubić białka na pianę z 2 łyżkami cukru i dodać ostrożnie do masy
- Na dnie dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ciasno herbatniki i ostrożnie przelać masę do foremki
- Piec do zarumienienia tj. ok. 1 godz.
Moje uwagi :
- Całość jest bardzo rzadka, ale podczas pieczenia nabierze konsystencji sernika
- Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do ostudzenia przy uchylonych drzwiach piekarnika
Można zrobić z połowy składników i ja tak zrobiłam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz