czwartek, 13 lutego 2025

Sernik wg Siostry Iwony

 


Składniki :

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cukru dodane podczas ubijania białek na pianę
  • ewentualnie herbatniki i bakalie


Przygotowanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek
  2. Podczas ucierania żółtek dodać cukier
  3. Dodawać stopniowo ser i nadal ucierać
  4. Wsypać budynie- ucierać razem
  5. Strużkami wlać olej- ucierać
  6. Dodać mleko i nadal ucierać
  7. Ubić białka na pianę z 2 łyżkami cukru i dodać ostrożnie do masy
  8. Na dnie dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ciasno herbatniki i ostrożnie przelać masę do foremki
  9. Piec do zarumienienia tj. ok. 1 godz.

Moje uwagi :
  • Całość jest bardzo rzadka, ale podczas pieczenia nabierze konsystencji sernika
  • Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do ostudzenia przy uchylonych drzwiach piekarnika
Można zrobić z połowy składników i ja tak zrobiłam.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...