niedziela, 23 marca 2025

Pasztet z wątróbek drobiowych z suszonymi pomidorami

 


Składniki :

  • ok.30 dag wątróbek drobiowych
  • 10 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • liść laurowi i kilka ziaren pieprzu
  • 2 ząbki czosnku jeśli ktoś lubi
  • sól, pieprz czarny
Przygotowanie:

  1. Wątróbki umyć i ewentualnie namoczyć przez 30 min. w mleku- osączyć
  2. Do garnka wlać wodę dodać liść i pieprz, ciut posolić- zagotować
  3. Na wrzątek wrzucić wątróbki i gotować na wolnym  ogniu ok. 10 min
  4. Po tym czasie wątróbki osączyć na sicie, ostudzić i wrzucić do blendera wraz z pomidorami i zmiażdżonym czosnkiem
  5. Przed dodaniem soli i pieprzu spróbować smak potrawy
  6. Mój pasztet był dość suchy więc dolałam oleju w którym były pomidory i ponownie go zblendowałam.
Moje uwagi:
Następnym razem wypróbuje dodanie zmielonych orzechów, ale jeszcze nie wiem jakich...
A w ten prosty sposób otrzymałam pasztet w którym znane mi są składniki, a zrobienie go wcale nie łączyło się z  dużymi kosztami :)

6 komentarzy:

  1. Prezentuje się super :) Do tego jeszcze domowy chlebek i nic więcej do życia nie jest potrzebne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasztet superowy, tani i szybki w robocie, pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koszt chyba nie przekroczył 10 zł za jakieś 40 dag pasztetu :)

      Usuń
  3. Ależ to pięknie zmiksowałaś na jednorodną massę, musisz mieć dobry blender... A co "orzechów", to raz robiłam pasztet z prażonymi pistacjami i był wyborny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blender stary, ale dość mocny , cieszę się, że jeszcze mi służy, pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...