Przepis znalazłam u Bogdana Smolorza- piekarza
Składniki :
- 400 g zmielonych orzechów włoskich
- 170 g cukru pudru
- 2 duże jajka
- 50 g mąki sorgo- u mnie mąka ryżowa
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Do zmielonych orzechów dodać cukier, jajka oraz mąkę, dokładnie wyrobić na jednolitą masę
- Odłożyć choć na kilka godzin do lodówki by masa nieco stężała
- Jak masa przestanie być miękka , a da się swobodnie wałkować ma podsypanej mąką ryżową stolnicy- wykrawać dowolne kształty
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C do lekkiego zarumienienia.
Moje uwagi:
Po wymieszaniu wszystkich składników masa była zbyt miękka by dawało się wykrawać z niej ciasteczka, dlatego odłożyłam ją na 2 godziny do lodówki.
Nie dekorowałam żadnymi słodkościami bo wg mnie są smaczne bez upiększeń.
Jedyna wada to to, że po upieczeniu są bardzo twarde, ale na pewne skruszeją ( odłożyłam do słoja), tylko czy nie będą zjedzone wcześniej niż będą miękkie tego nie obiecuję :)
Podczas pieczenia sprawdzałam patyczkiem czy są upieczone ?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz