niedziela, 21 grudnia 2025

Ciasteczka orzechowe

 Przepis znalazłam u Bogdana Smolorza- piekarza

Składniki :

  • 400 g zmielonych orzechów włoskich
  • 170  g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 50 g mąki sorgo- u mnie mąka ryżowa
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Do zmielonych orzechów dodać cukier, jajka oraz mąkę, dokładnie wyrobić na jednolitą masę
  2. Odłożyć choć na kilka godzin do lodówki by masa nieco stężała
  3. Jak masa przestanie być miękka , a da się swobodnie wałkować ma podsypanej mąką ryżową stolnicy- wykrawać dowolne kształty
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C do lekkiego zarumienienia.
Moje uwagi:
Po wymieszaniu wszystkich składników masa była zbyt miękka by dawało się wykrawać z niej ciasteczka, dlatego odłożyłam ją na 2 godziny do lodówki.
Nie dekorowałam żadnymi słodkościami bo wg mnie są smaczne bez upiększeń.
Jedyna wada to to, że po  upieczeniu są bardzo twarde, ale na pewne skruszeją ( odłożyłam do słoja), tylko czy nie będą zjedzone wcześniej niż będą miękkie tego nie obiecuję :)
Podczas pieczenia sprawdzałam patyczkiem czy są upieczone ?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...