- białka z 4 jaj
- 25 dag cukru pudru
- szczypta soli by piana była sztywniejsza
By zmienić kolor lub smak bez można użyć :
- czarnej kawy
- kakao
- barwniki spożywcze
Sposób przygotowania :
- Oddzielamy żółtka od białek. (Ważne by nawet najmniejsza ilość nie dostała się do białek- spowoduje to, że bezy mogą się rozlać i po prostu nie wyjdą )
- Białka miksujemy z odrobiną soli na ,,sztywno", by odwracając miskę do góry piana trzymała się sztywno
- Dopiero wtedy zaczynamy dosypywać STOPNIOWO łyżka po łyżce cukier ciągle mieszając, aż do zupełnego utarcia cukru
- Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia i formujemy małe ,,kupki". Oczywiście można użyć rękawa z ozdobną końcówką, ale ważne by nie były zbyt małe, bo szybko się wysuszą i będą twarde
- Piekarnik nagrzewamy do 140 ºC wkładamy bezy i pieczemy przez 45 minut , w razie niecałkowitego wysuszenia pieczemy z uchylonymi drzwiczkami piekarnika jeszcze około 15 minut, ( moim bezom wystarcza godzina, nie mam termoobiegu) W prodiżu bezy nie udadzą się ! Powinny być lekko ciągnące w środku .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz