czwartek, 23 lutego 2012

Bezy

  • białka z 4 jaj
  • 25 dag cukru pudru
  • szczypta soli by piana była sztywniejsza
By zmienić kolor  lub smak bez  można użyć :
  • czarnej kawy
  • kakao
  • barwniki spożywcze


Sposób przygotowania :
  1. Oddzielamy żółtka od białek. (Ważne by nawet najmniejsza ilość nie dostała się do białek- spowoduje to, że bezy mogą się rozlać i po prostu nie wyjdą )
  2. Białka miksujemy z odrobiną soli na ,,sztywno", by odwracając miskę do góry piana trzymała się sztywno 
  3. Dopiero wtedy zaczynamy dosypywać STOPNIOWO łyżka po łyżce cukier ciągle mieszając, aż do zupełnego utarcia cukru
  4. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia i  formujemy małe ,,kupki". Oczywiście można użyć rękawa z ozdobną końcówką, ale ważne by nie były zbyt małe, bo szybko się wysuszą i będą twarde 
  5. Piekarnik nagrzewamy do 140 ºC wkładamy bezy i pieczemy przez 45 minut , w razie niecałkowitego wysuszenia pieczemy z uchylonymi drzwiczkami piekarnika jeszcze około 15 minut, ( moim bezom wystarcza godzina, nie mam termoobiegu) W prodiżu bezy nie udadzą się ! Powinny być lekko ciągnące w środku .

Smacznego :) !
przepis pochodzi z Moich Wypieków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...