czwartek, 23 lutego 2012

Rosół w wydaniu pikantnym



Składniki:
  • jedno duże skrzydło z indyka
  • 2-3 skrzydełka z kurczaka (może być udko)
  • mała golonka (coś ze 40 dag)
  • 30-40 dag wołowiny z kością
  • włoszczyzna :2 duże marchewki,1 duża pietruszka, połowa średniego selera , spora część pora
  • mały buraczek czerwony(dla dodania rosołowi żółtego koloru, najpierw będzie lekko różowy potem zmieni się na Złoty)
  • papryczka chili, ewentualnie 2 ząbki czosnku
  • 4-5 ziaren czarnego pieprzu, 3 listki laurowe, sól do smaku


Sposób przygotowania:
  1. Umyte mięso zalewam 2,5- 3 l zimnej wody, garnek przykrywam pokrywką i gotuję do pierwszego wrzenia (od momentu wrzenia gotuje tylko przez 3-4 min.).Pojawia się wtedy w garnku biała piana ("szumowiny") 
  2. Wylewam wtedy całość przez durszlak, a mięso przepłukuję pod bieżącą wodą  
  3. Do garnka  wlewam zimną wodę i zaczynam ponowne gotowanie mięsa -w ten sposób rosół będzie  czyściejszy i smaczniejszy
  4. Garnek z rosołem przykrywam pokrywką, doprowadzam  go do wrzenia i dopiero wtedy zmniejszam płomień gazu tak by rosół tylko lekko "pyrkał", a garnek zakrywam tylko do połowy( tak już powinno być do końca gotowania)
  5. Zupę gotuję od 2 do 3 godzin
  6. Po około półtorej godziny gotowania dodaję włoszczyznę, pieprz ziarnisty (4-5 ziaren), 3 liście laurowe, buraczek (po godzinie gotowania należy go wyjąć), sól
  7. Kto lubi rosół pikantniejszy proponuję dodać niedużą papryczkę chilii świeżą lub suszoną lub inną ostrą ( może lepiej połowę,bo bardzo piecze..), 2-3 ząbki czosnku zamiast papryki też są okey :)
  8. W trakcie gotowania dbamy o to by dolewać (najlepiej przegotowanej )wody. Na koniec gotowania musi jej być tyle,ile zamierzaliśmy mieć na początku
  9. Rosół możemy podawać z makaronem najlepiej typu nitki 
  10. Jeśli mamy zamiar rosół pozostawić jeszcze do dnia następnego,należy wyjąć z niego włoszczyznę, koniecznie! Mięso też. Wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.
Z mojego doświadczenia wynika, że rosół gotowany z różnych gatunków mięs jest smaczniejszy niż gotowany z jednego...
Jeśli nie ma chętnych na jedzenia gotowanego mięsa z rosołu, to następnego dnia zróbmy sobie krokiety faszerowane mięsem. Trzeba je tylko odskubać od kości i zmielić, doprawić do smaku.
A wcześniej usmażyć naleśniki :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...