Składniki:
- jedno duże skrzydło z indyka
- 2-3 skrzydełka z kurczaka (może być udko)
- mała golonka (coś ze 40 dag)
- 30-40 dag wołowiny z kością
- włoszczyzna :2 duże marchewki,1 duża pietruszka, połowa średniego selera , spora część pora
- mały buraczek czerwony(dla dodania rosołowi żółtego koloru, najpierw będzie lekko różowy potem zmieni się na Złoty)
- papryczka chili, ewentualnie 2 ząbki czosnku
- 4-5 ziaren czarnego pieprzu, 3 listki laurowe, sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Umyte mięso zalewam 2,5- 3 l zimnej wody, garnek przykrywam pokrywką i gotuję do pierwszego wrzenia (od momentu wrzenia gotuje tylko przez 3-4 min.).Pojawia się wtedy w garnku biała piana ("szumowiny")
- Wylewam wtedy całość przez durszlak, a mięso przepłukuję pod bieżącą wodą
- Do garnka wlewam zimną wodę i zaczynam ponowne gotowanie mięsa -w ten sposób rosół będzie czyściejszy i smaczniejszy
- Garnek z rosołem przykrywam pokrywką, doprowadzam go do wrzenia i dopiero wtedy zmniejszam płomień gazu tak by rosół tylko lekko "pyrkał", a garnek zakrywam tylko do połowy( tak już powinno być do końca gotowania)
- Zupę gotuję od 2 do 3 godzin
- Po około półtorej godziny gotowania dodaję włoszczyznę, pieprz ziarnisty (4-5 ziaren), 3 liście laurowe, buraczek (po godzinie gotowania należy go wyjąć), sól
- Kto lubi rosół pikantniejszy proponuję dodać niedużą papryczkę chilii świeżą lub suszoną lub inną ostrą ( może lepiej połowę,bo bardzo piecze..), 2-3 ząbki czosnku zamiast papryki też są okey :)
- W trakcie gotowania dbamy o to by dolewać (najlepiej przegotowanej )wody. Na koniec gotowania musi jej być tyle,ile zamierzaliśmy mieć na początku
- Rosół możemy podawać z makaronem najlepiej typu nitki
- Jeśli mamy zamiar rosół pozostawić jeszcze do dnia następnego,należy wyjąć z niego włoszczyznę, koniecznie! Mięso też. Wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.
Z mojego doświadczenia wynika, że rosół gotowany z różnych gatunków mięs jest smaczniejszy niż gotowany z jednego...
Jeśli nie ma chętnych na jedzenia gotowanego mięsa z rosołu, to następnego dnia zróbmy sobie krokiety faszerowane mięsem. Trzeba je tylko odskubać od kości i zmielić, doprawić do smaku.
A wcześniej usmażyć naleśniki :)
A wcześniej usmażyć naleśniki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz