Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 350 ml mleka
- 150 ml wody,gazowana jest tu lepsza
- 1 jajko
- 13-15 kopiastych łyżek mąki,sól
- Podane składniki należy dobrze zmiksować i pozostawić ciasto choć na 15 min. by "odpoczęło"
- .Po tym czasie smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu około 10-11 naleśników.Na moją patelnię o średnicy ponad 20cm. nalewam około 50-60 ml ciasta. Dobrze by nie były za grube , bo źle będzie się je faszerować.Po usmażeniu przykrywamy naleśniki talerzem, nabiorą trochę wilgoci i łatwiej poddadzą się naszym dalszym zabiegom :)
Teraz przyrządzam farsz.
Wspominałam o mięsie z rosołu, które możemy tu właśnie wykorzystać.
- Mielimy je, dodajemy podsmażoną jedną dużą cebulkę, dodajemy sól, prawdziwy pieprz mielony, mieloną paprykę, maggi w płynie oraz szczyptę majeranku. Jeśli mamy pod ręką parę pieczarek to drobniutko je siekamy i możemy tez dołożyć do naszego farszu. Wszystko mieszamy dokładnie,podsmażamy krótko na oleju ( ja do smażenia używam rzepakowego , z pestek winogrona lub ryżowego-ale on jest drogi :( ).Gdyby nadzienie było za suche należy dodać całe jajko i energicznie połączyć składniki.
- Ciepłym farszem smaruję cienko ciasto naleśnika.Zwijam w sposób pokazany na zdjęciu.
- Obtaczam w jajku i bułce.
- Obsmażam krótko do lekkiego zarumienienia na oleju
- .Podaję je do barszczu czerwonego lub białego. Z żurkiem tez będą pyszne. Przepis na barszcz czerwony tez podam ...wkrótce :)
To danie to jest małe co nieco, to uwielbia mój Syn...:)
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńSmacznego ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie krokiety i nawet smażenie 30 naleśników dla mojej rodzinki nie przeraża mnie
OdpowiedzUsuńWcale mu się nie dziwię że uwielbia. Nie ma jak u mamy.
OdpowiedzUsuń