piątek, 24 lutego 2012

Krokiety czyli naleśniki z mięsem





Składniki:
Ciasto na naleśniki:

  • 350 ml mleka
  • 150 ml wody,gazowana jest tu lepsza
  • 1 jajko
  • 13-15 kopiastych łyżek mąki,sól
  1. Podane składniki należy dobrze zmiksować i pozostawić ciasto choć na 15 min. by "odpoczęło"
  2. .Po tym czasie smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu około 10-11 naleśników.Na moją patelnię o średnicy ponad 20cm. nalewam około 50-60 ml ciasta. Dobrze by nie były za grube , bo źle będzie się je faszerować.Po usmażeniu przykrywamy naleśniki talerzem, nabiorą trochę wilgoci i łatwiej poddadzą się naszym dalszym zabiegom :)
Teraz przyrządzam farsz.
Wspominałam o mięsie z rosołu, które możemy tu właśnie wykorzystać.
  1. Mielimy je, dodajemy podsmażoną jedną dużą cebulkę, dodajemy sól, prawdziwy pieprz mielony, mieloną paprykę, maggi w płynie oraz szczyptę majeranku. Jeśli mamy pod ręką parę pieczarek to drobniutko je siekamy i możemy tez dołożyć do naszego farszu. Wszystko mieszamy dokładnie,podsmażamy krótko na oleju ( ja do smażenia używam rzepakowego , z pestek winogrona lub ryżowego-ale on jest drogi :(   ).Gdyby nadzienie było za suche należy dodać całe jajko i energicznie połączyć składniki.
  2. Ciepłym farszem smaruję cienko ciasto naleśnika.Zwijam w sposób pokazany na zdjęciu.
  3.  Obtaczam  w jajku i bułce.
  4. Obsmażam krótko do lekkiego zarumienienia na oleju
  5. .Podaję je do barszczu czerwonego lub białego. Z żurkiem tez będą pyszne. Przepis na barszcz czerwony tez podam ...wkrótce :)


To danie to jest małe co nieco, to uwielbia mój Syn...:)

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...