Świetnie smakują z musem dyniowo - gruszkowym
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 350 ml mleka
- 150 ml wody,gazowana jest tu lepsza
- 1 jajko
- 13-15 kopiastych łyżek mąki,sól
- Podane składniki należy dobrze zmiksować i pozostawić ciasto choć na 15 min. by "odpoczęło"
- Po tym czasie smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu około 10-11 naleśników.Na moją patelnię o średnicy ponad 20cm. nalewam około 50-60 ml ciasta. Dobrze by nie były za grube , bo źle będzie się je faszerować.Po usmażeniu przykrywamy naleśniki talerzem, nabiorą trochę wilgoci i łatwiej poddadzą się naszym dalszym zabiegom.
Składniki na masę serową:
- 50 dag półtłustego sera białego
- 3-4 łyżki cukru
- 3 łyżki gęstej śmietany , tyle by ser dał się lekko rozprowadzić po naleśnikach ( może być gęsty jogurt naturalny)
- szczypta pieprzu ziołowego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę :)
- Masę nałożyć na jednej połowie naleśnika (gdy nałożylibyśmy na całość podczas składania i smażenia pęknie!)
- Naleśnik złożyć na pół i jeszcze na pół . Z czego powstaną takie trójkątny.
- Smażyć krótko z każdej strony , na oleju
- Dobrze posypać cukrem , a jeszcze lepiej ulubioną konfiturą :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz