środa, 29 lutego 2012

Kapuśniak




Składniki:
  •  garść kiszonej kapusty( jesli kwaśna to ja odcisnąć, ale sok zachować)
  • 3-4 małe ziemniaki
  • 1 średnia marchew
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek pora,selera
  • sól,pieprz ziarnisty,liść laurowy,majeranek,zioła prowansalskie,cząber, pieprz mielony
  1. Przygotowanie: Do 1,5 -2 l wody wkładamy liść laurowy , pieprz ziarnisty , sól i drobno pokrojone ziemniaki
  2. Gotujemy to lekkiej miękkości ziemniaków
  3. Na rozgrzanym oleju smażymy drobno pokrojoną cebulkę-"szklimy"tzn.smażymy bez rumienienia
  4. Dokładamy kapustę( pokrojoną) i smażymy , aż olej  całkowicie się wchłonie (uważać , by nie przypalić)
  5. Teraz dokładamy kapustę do wywaru z ziemniakami i gotujemy około 10 min.
  6. Utarte warzywa: marchew w pierwszej kolejności, dodajemy stopniowo do zupy.
  7. Por możemy pokroić wprost do garnka
  8. Gotujemy jeszcze chwilę
  9. Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i suszonymi ziołami.Nie bójmy się używać ziół! Nadają one naszym zupom aromatu i indywidualnego smaku :) 
  10. Pogotujmy jeszcze około 10 min.
  11. Jeśli okaże się,że kapuśniak jest mało kwaśny to dodajmy trochę odciśniętego wcześniej soku
Tych składników powinno starczyć na porcje dla 2-3 osób.
Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...