piątek, 16 marca 2012

Biała kapusta z pomidorami






Gdy jest sezon na pomidory i mamy dostęp do świeżych i mocno dojrzałych owoców ugotujmy sobie kapustę zakwaszaną właśnie pomidorami. Ale i o tej porze warto pokusić się o zrobienie tego dania, a świeże pomidory zastąpimy koncentratem 30 % lub octem jabłkowym. W sezonie zamieszczę przepis na kapustę ze świeżymi pomidorami.
Składniki:

  • główka białej kapusty (  mała lub połowa średniej)
  • marchew,liście laurowe
  • pieprz ziarnisty i mielony,sól
  • smalec lub olej
  • ewentualnie drobno pokrojona kiełbasa lub boczek
  • koncentrat pomidorowy
  • 2- 3 łyżki suszonych warzyw
Przygotowanie:
  1. Kapustę poszatkować na drobno i umyć
  2. Włożyć ją do sporego garnka ,(wody tyle by przykryła akurat kapustę)  do tego liść , pieprz ziarnisty i  sól, dodać suszone warzywa
  3. Marchewkę zetrzeć i dołożyć do całości
  4. Cebulę obrać i pokroić drobno, przesmażyć na tłuszczu- dołożyć do kapusty
  5. Wszystko dobrze wymieszać  , przykryć pokrywką i zagotować
  6. Mieszać często , by się nie przypaliła
  7. Odkryć garnek i próbować , jeśli nie do końca miękka, dodać 3 -4  łyżki koncentratu pomidorowego i dobrze zamieszać
  8. Można dołożyć przesmażoną na smalcu kiełbasę lub boczek - zagotować
  9. Doprawić do smaku pieprzem,  solą , jeśli mało słodka- dać ciut cukru
  10. Jeśli mamy gdzieś w lodówce smalec własnej roboty to świetnie , dodajmy go 
  11. A w ogóle to kapusta uwielbia , gdy dodaje się do niej tłuszczyk , ale wersja bezmięsna też jest  dobra , a  ważne, że  gotuje się  ją szybciej niż tradycyjny bigos z kiszonej kapusty.


3 komentarze:

  1. Właśnie szukałam przepisu na młodą kapustę :) i jest! Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...