piątek, 16 marca 2012

Knedel z serwety







Jeśli mamy w domu bułki , które już są  czerstwe, to bardzo dobrze, przydadzą się właśnie do zrobienia sobie knedliczka...Im pieczywo starsze , tym lepsze.

Składniki:

  • 3 duże suche , czerstwe bułki - wyjdzie spory knedel , można robić z połowy składników
  • 1/2 l. mleka 
  • 3 jajka
  • sól, bułka tarta , kasza manna
  • jeśli robimy knedel na słodko to śliwka suszona, rodzynki
Przygotowanie:
  1. Bułki namoczyć w mleku
  2. Jajka ubić w głębokim naczyniu,dodawać 3-4 łyżki bułki tartej-wymieszać
  3. Namoczone bułki dokładnie wycisnąć i dodać do masy jajecznej
  4. Całość wyrobić rękoma, dodać sól i ewentualnie jeszcze tartą bułkę i odrobinę kaszy manny
  5. Masa musi być tak wyrobiona by dość swobodnie odchodziła od ręki i była dość gęsta
  6. Dołożyć dodatki w postaci bakalii lub  dodać pokrojone plastry szynki, cebuli ,  warzywa- knedel w wersji pikantniejszej- wszystko zależy od naszej inwencji :)
  7. Po dokładnym wyrobieniu całości wykładamy masę na natłuszczoną (białą ,lnianą - nie z tworzywa sztucznego!) serwetkę.
  8. Zawijamy jak na zdjęciu i wkładamy do dużego garnka z gotującą wodą. 
  9. Gotujemy na wolnym ogniu do 30 min. 
  10. Po lekkim ostudzeniu wyjmujemy z serwety
  11. Knedel można po pokrojeniu na plastry podsmażyć na maśle i podawać na słodko , jeśli przyrządziliśmy go z bakaliami. 
  12. W wersji z mięsem czy warzywami polewać sosem  np. pomidorowym raczej pikantnym.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...