piątek, 23 marca 2012

Golonka z kapustą



Składniki:
  • 1 golonka wieprzowa
  • 40 -50 dag kapusty kiszonej- drobno pokrojonej (jeśli zbyt kwaśna odcisnąć , albo przepłukać wodą  zimną wodą )
  • 2 duże jabłka
  • 1 cebula
  • 2-3 najlepiej smalcu
  • sól, pieprz, liść laurowy, majeranek ,ziarna jałowca
Przygotowanie :
  1. Umytą golonkę natrzeć solą ,pieprzem i majerankiem -pozostawić na 20 - 30 min., by przeszła przyprawami.
  2. Jabłka i cebulę obrać i pokroić na drobno - usmażyć najlepiej na smalcu , podlać wodą i gotować tak długo, aż jabłka zmiękną i połączą się z kapustą w jedną masę ( około 30 min ). Doprawić ją solą , pieprzem ,ewentualnie cukrem
  3. Golonkę włożyć do garnka ( w około 1/2 l wody) z liściem laurowym i ziarnami jałowca- gotować do miękkości ( jeśli posiadamy szybkowar to może skorzystajmy z niego , będzie szybciej)
  4. A jeśli gotujemy ją w garnku pod przykryciem to zaglądajmy często , by dolewać do niej wody
  5. Ugotowaną golonkę podajemy z wcześniej przygotowaną kapustą. Oznaką miękkości golonki jest "odchodzenie " mięsa od kości.Spróbować...
Sądzę ,że danie to znajdzie swoich wielbicieli, może nie jest tak pracochłonne ,co dość długie w przygotowaniu, ale warto je zrobić. Przygotowania rozłożyć sobie na dwa dni , ale już  drugiego dnia czeka nas uczta :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...