sobota, 24 marca 2012

Jajecznica na pomidorach




Składniki:

  • 1 jajko ,( ile jaj tyle pomidorów)
  • 1 średniej wielkości pomidor  ( tyle pomidorów ile jaj)
  • 1/2 cebuli
  • masło
Sposób przyrządzenia:
  1. Cebulę drobno siekamy i dusimy chwilę na maśle - aż się zeszkli ( nie rumienić )
  2. Pomidor sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na patelnię i mieszamy- dusimy, aż pomidor się rozleci, sok odparuje i masa będzie gęsta.
  3. Wbijamy wówczas jajko, lekko solimy i mieszamy aż białko się zetnie.
  4. Danie gotowe do podania. Można lekko oprószyć pieprzem.
W sam raz na świąteczne lub niedzielne śniadanie :)  Potrawa może będzie częściej gościć na naszych stołach , gdy doczekamy się już pięknych , dojrzałych i pachnących słońcem pomidorów...






4 komentarze:

  1. bardzo lubimy jajeczniczkę z pomidorkami

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jajecznice w takiej postaci , ja osobiscie dodaje sczypte koperku do takiej jajecznicy-doslownie odrobinke ale to rzecz gustu. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja dodaję oregano ;) albo "tradycyjnie": świeży szczypiorek.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...