wtorek, 6 marca 2012

Naleśniki ze szpinakiem



Składniki:
  • opakowanie szpinaku 45 dag -najlepiej ze śmietaną
  • ser biały twarogowy lub podobny 20 dag
  • żółty ser 5-8 dag
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz , ewentualnie śmietana jeśli mamy szpinak bez śmietany ( ale niekoniecznie ) 
Przygotowanie:
  1. Smażymy naleśniki według wcześniej podanego przeze mnie przepisu ( patrz naleśniki z serem lub krokiety z mięsem )
  2. Na patelni pod przykryciem smażymy , często mieszając zamrożony szpinak
  3. Dodajemy przeciśnięty czosnek
  4. Gdy już uzyskamy jednolita masę, dokładamy pokruszony ser biały i doprawiamy do smaku.
  5. Jeśli mamy trochę sera żółtego to wykorzystajmy go ,ścieramy  i mieszamy z całością
  6. Gdyby konsystencja farszu była zbyt rzadka dodajmy jeszcze odrobinę startego żółtego sera
  7. Mieszamy dobrze całość, doprawić ostatecznie do smaku
  8. Smarujemy naleśniki farszem  i zwijamy
  9. Można obsmażyć na oleju
Powinno starczyć na posmarowanie ok.10 naleśników .No chyba , że lubimy w naleśnikach  grubo farszu ,to może wyjść mniej.
Kto  niecierpliwy i ..głodny może zjadać zaraz po zawinięciu :)  -bez obsmażania.
UWAGA ! Naleśników ze szpinakiem przyrządzajmy tylko tyle ile dziś zjemy, szpinaku odgrzewać się nie poleca.



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie naleśniki. Same pyszności w nich!

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki + szpinak = nieziemsko pyszne danie. Palce lizać! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka! Ja zamiast zwykłego sera twarogowego dodaję trochę serka sałatkowo- kanapkowego (Favita). Mniam, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ze szpinakiem wszystkie potrawy są obłędne! Dlaczego tak nam wmawiano w dzieciństwie, że szpinak jest niedobry? Ile ja lat pyszności straciłam...:)
    Piękne naleśniki!, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...