wtorek, 6 marca 2012

Śledzie w oleju



Składniki:

  • 3-4 płaty śledziowe
  • 1 duża cebula
  • oliwa,  2-3 ziarna ziela angielskiego, pieprz ziarnisty,sok z cytryny
Przygotowanie:
  1. Wymoczone płaty śledziowe osączyć( jak słone to moczymy 3-4 godz. kilkakrotnie wymieniając wodę)
  2. Cebulę drobno posiekać
  3. Płaty pokroic i skropić obficie sokiem z cytryny-nadmiar odsączyć
  4. Do słoja wkładac warstwami dzwonka śledzi, cebulę,liść ,pieprz, ziele i znów śledzia.
  5. Zalać oliwą, tak by zawartość była przykryta
  6. Odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny
A potem już tylko konsumować z apetytem...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...