środa, 7 marca 2012

Surówka selerowa z orzechami




Ta surówka świetnie pasuje do ryby , ale i nie tylko, można ją wypróbować i do innych potraw :) np. do kurczaka w migdałach

Składniki:

  • Średniej wielkości seler
  • 1 duże kwaskowe jabłko
  • Majonez , ewentualnie jogurt naturalny
  • rodzynki wymoczone w wodzie, drobno posiekane orzechy włoskie
  • sok z cytryny, cukier, pieprz
Przygotowanie:

  1. Obrany seler zetrzec na tarce o grubych oczkach
  2. Jabłko zetrzeć  , dodac do selera- skropic sokiem z cytryny by składniki nie ściemniały
  3. Wymieszać i dodać garść wymoczonych i osączonych rodzynek 
  4. Pokruszone orzechy dodac do całości -wymieszać.
  5. Doprawic cukrem ,pieprzem 
  6. Dodać majonez i wszystko wymieszać.
Surówka  ma tyle witamin , ile ma jabłko i seler razem wzięte. A rodzynki i orzechy też są okey  :)



Warto wiedzieć, że seler korzeniowy zawiera dużo wit. E, trochę witamin z grupy B oraz wit. PP.
Nać selera możemy z powodzeniem stosować zamiast natki pietruszki.
A natka pietruszki jest bogata w luteinę oraz wit. C. Obie skutecznie zwalczają wolne rodniki, które doprowadzają do zwyrodnienia części siatkówki odpowiadającej za ostrość widzenia. Warto zatem jeść jej jak najwięcej :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...