Ta surówka świetnie pasuje do ryby , ale i nie tylko, można ją wypróbować i do innych potraw :) np. do kurczaka w migdałach
Składniki:
- Średniej wielkości seler
- 1 duże kwaskowe jabłko
- Majonez , ewentualnie jogurt naturalny
- rodzynki wymoczone w wodzie, drobno posiekane orzechy włoskie
- sok z cytryny, cukier, pieprz
Przygotowanie:
- Obrany seler zetrzec na tarce o grubych oczkach
- Jabłko zetrzeć , dodac do selera- skropic sokiem z cytryny by składniki nie ściemniały
- Wymieszać i dodać garść wymoczonych i osączonych rodzynek
- Pokruszone orzechy dodac do całości -wymieszać.
- Doprawic cukrem ,pieprzem
- Dodać majonez i wszystko wymieszać.
Surówka ma tyle witamin , ile ma jabłko i seler razem wzięte. A rodzynki i orzechy też są okey :)
Warto wiedzieć, że seler korzeniowy zawiera dużo wit. E, trochę witamin z grupy B oraz wit. PP.
Nać selera możemy z powodzeniem stosować zamiast natki pietruszki.
A natka pietruszki jest bogata w luteinę oraz wit. C. Obie skutecznie zwalczają wolne rodniki, które doprowadzają do zwyrodnienia części siatkówki odpowiadającej za ostrość widzenia. Warto zatem jeść jej jak najwięcej :)
Warto wiedzieć, że seler korzeniowy zawiera dużo wit. E, trochę witamin z grupy B oraz wit. PP.
Nać selera możemy z powodzeniem stosować zamiast natki pietruszki.
A natka pietruszki jest bogata w luteinę oraz wit. C. Obie skutecznie zwalczają wolne rodniki, które doprowadzają do zwyrodnienia części siatkówki odpowiadającej za ostrość widzenia. Warto zatem jeść jej jak najwięcej :)
uwielbiam seler!!! sprawdzę przepis i podzielę się wrażeniami:)))))
OdpowiedzUsuńCzekam ;))
OdpowiedzUsuń