wtorek, 27 marca 2012

Wytrawna ćwikła





Zbliżają się Święta Wielkanocne, zatem  przystawka  ta przyda się do mięs i wędlin .Jest to danie mało pracochłonne , ale za to bardzo zdrowe , bo buraki czerwone są odświeżające i lekkostrawne. W zestawieniu z chrzanem poprawiają pracę wątroby. Zawierają środki hormonalne i stymulatory biogenne podobne do estrogenów. Jedzmy zatem  ich  dużo , szczególnie na wiosnę  :)
Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 3 łyżki chrzanu ( może być ten ze słoiczka) - kto lubi ostrzej da więcej
  • mały kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczka zmielonego kminku
  • 2-3 łyżeczki octu winnego
  • sól, cukier do smaku
Przygotowanie:
  1. Umyte buraki ugotować ze skórką- gotować do miękkości
  2. Po przestygnięciu obrać je i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
  3. Dodać do nich chrzan,kminek, wino i ocet winny (po łyżeczce octu i próbować)
  4. Dobrze wymieszać , dodać do smaku soli i cukru.
Ćwikłę robimy kilka dni przed spożyciem , by na Święta "doszła" i była już smaczna . Polecam ,bo przyrządzam ćwikłę od wielu lat i zawsze smakuje , jest pyszna i jedyna w swoim rodzaju :) Lepsza niż kupiona w supermarkecie- gwarantuję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...