wtorek, 27 marca 2012

MIĘSNY JEŻ :) na słodko




A to zupełna przeciwność sławnego" jeża mięsnego" :)
Składniki:

  • 18 dag masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 3 jaja
  • 8 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 3 czekolady gorzkie , ale jeszcze lepsze będą mleczne -twarde
  • 8 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka maku
  • obrane migdały , rodzynki  lub groszek ptysiowy do dekoracji
Wykonanie:
  1. Masło utrzeć z cukrem ,potem dodać kolejno po jednym jajku i ucierać
  2. Dodać sól , zmielone orzechy i ucierać
  3. Dodajemy zmieszane mąki , proszek do pieczenia , mak  i ucieramy
  4. Konsystencja ciasta ma być taka , by dało się z niego zrobić  rękoma kule 
  5. Wykładamy ciasto na stolnicę i dobrze wygniatamy
  6. Formujemy z niego kulki na jeże i robimy im mordki
  7. Piekarnik nagrzewamy do 160 -180 stopni C i wkładamy jeżyki
  8. Pieczemy około 30 - 40 min. - próbować ciasto suchym patyczkiem
  9. Po wyjęciu jeżyków z piekarnika dekorujemy je  czekoladą rozpuszczoną w "łaźni wodnej"  (tj.na wrzątku stawiamy miseczkę metalową z czekoladą)
  10. Dekorujemy ciepłą czekoladą ciepłe jeszcze jeże -tak najlepiej przyjmą polewę
  11. Gdy czekolada nie do końca zastygnie robimy w cieście wykałaczką dziurki i wkładamy w nie pokrojone w cienkie słupki migdały
  12. Z rodzynek lub groszku ptysiowego robimy oczka i ryjek 
Jeżyki mogą być ozdobą dziecinnego przyjęcia , ale i na "dorosłym" stole wzbudzą zainteresowanie...


1 komentarz:

  1. Twoj slodki jezyk wyglada zdecydowanie lepiej:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...