Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek pora i selera -jeśli mamy zestaw suszonych warzyw to można go wykorzystać
- olej do smażenia
- mały kalafior, może być mrożony
- 3-4 małe ziemniaki
- pieprz ziarnisty, liść laurowy,zioła prowansalskie,majeranek,sól, suszony cząber
- ewentualnie śmietana
Przygotowanie:
- Warzywa obrać, pokroić drobno , albo zetrzeć na grubych oczkach tarki
- Do garnka z 1,5 -2 l. wody wsypać drobno pokrojone ziemniaki, dołożyć pieprz, liść laurowy,sól
- Po krótkim gotowaniu ziemniaków dodajmy różyczki kalafiora- jeśli jest to warzywo świeże,- i gotujmy razem
- Gdy nie dysponujemy wywarem rosołowym to smażmy warzywa po kolei na oleju
- Wpierw marchewkę i dodajmy ją do garnka z wodą
- Potem pietruszkę, selera , a na końcu pora-bez smażenia krojąc wprost do zupy
- Wtedy też dodajemy kalafiora , jeśli jest z mrożonki
- Gotujemy całość , uważając by nie rozgotować różyczek kalafiora ( przecież kalafior jest dobry i na surowo, po krótkim sparzeniu)
- Doprawiamy do smaku pieprzem ,majerankiem,ziołami prowansalskimi i cząbrem
- Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz