piątek, 9 marca 2012

Zupa kalafiorowa




Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora i selera -jeśli mamy zestaw suszonych warzyw to można go wykorzystać
  • olej do smażenia
  • mały kalafior, może być mrożony
  • 3-4 małe ziemniaki
  • pieprz ziarnisty, liść laurowy,zioła prowansalskie,majeranek,sól, suszony cząber
  • ewentualnie śmietana 
Przygotowanie:
  1. Warzywa obrać, pokroić drobno , albo zetrzeć na grubych oczkach tarki
  2. Do garnka z 1,5 -2 l. wody wsypać drobno pokrojone ziemniaki, dołożyć pieprz, liść laurowy,sól
  3. Po krótkim gotowaniu ziemniaków dodajmy różyczki kalafiora- jeśli jest to warzywo świeże,- i gotujmy razem
  4. Gdy  nie dysponujemy wywarem rosołowym to smażmy warzywa po kolei na oleju
  5. Wpierw marchewkę i dodajmy ją do garnka z  wodą
  6. Potem pietruszkę, selera , a na końcu pora-bez smażenia krojąc  wprost do zupy
  7. Wtedy też dodajemy  kalafiora , jeśli jest z mrożonki
  8. Gotujemy całość , uważając by nie rozgotować różyczek kalafiora ( przecież kalafior jest dobry i na surowo, po krótkim sparzeniu)
  9. Doprawiamy do smaku pieprzem ,majerankiem,ziołami prowansalskimi  i cząbrem
  10. Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany.
Jest to zupa prosta , ale myślę ,że może być urozmaiceniem w codziennym menu :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...