Kluski te w moim domu zwane są "chmurkami " :) Pasują do karczku w sosie , do sosu pieczarkowego i wielu innych jakie lubimy. Można je zrobić , gdy w domu właśnie braknie makaronu, do sklepu daleko , a mamy tylko mąkę i jedno jajko :) Spróbujmy..Nie należy tylko brać na łyżkę za wiele ciasta ,bo kluski podczas gotowania urosną.Co niektóre osoby już o tym wiedzą, ale robią inaczej. Widać lubią DUŻE kluski :) :) Z tej ilości mąki kluseczek ugotujemy spokojnie na 3 ...głodne osoby.
Składniki:
- 10 łyżek kopiastych mąki
- 1 jajko
- woda ok.1 szklanki
- sól
- Mąkę wsypać do takiego naczynia , by było łatwo z niego wygarniać ciasto łyżką
- Do 2- 2,5 l. garnka wlać wode i gotować,posolić
- Wbić jajko do mąki (lepiej wcześniej roztrzepać je w garnuszku i dopiero wlać do mąki)
- Posolić i energicznie wymieszać łyżką
- Teraz stopniowo wlewać wodę i ciągle mieszać
- Uważać by ciasto nie zrobić za rzadkie , bo nie będzie dobrze je "rzucać" na wodę (wtedy dosypać jeszcze mąki)
- Gdy woda będzie wrzeć , wrzucać łyżką po odrobinie ciasta,( maczać za każdym razem łyżkę w wodzie) -przeciągając łyżką po miseczce tak by je oderwać od całości i wrzucać na wodę
- Gotować do wypłynięcia wszystkich klusek -mieszać podczas gotowania.
- A tak wygląda wyrobione surowe ciasto przed gotowaniem
Takie proste w wykonaniu kluski smakują również ze "skwareczkami" przesmażonymi z cebulą.Na pewno warto nauczyć się je robić.Surówka z kukurydzą jest do nich w sam raz. :)
A może zjeść po prostu na słodko....
moje dzieciństwo <3
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
Szana-Banana
www.gastronomygo.blogspot.com
mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńWidzę że dodatkiem jest sałatka z kukurydzy :) :) :)
OdpowiedzUsuńte kluchy są po prostu smaczne uwielbiam je z cebulką, normalnie moje dzieciństwo
OdpowiedzUsuńTakie kluchy zna większość z nas, wazne, że łatwe do zrobienia:)
UsuńU mnie klusek wystarczyło na 2 bardzo głodne osoby ;) podane ze skwarkami i cebulką... Kluski, nie osoby.
OdpowiedzUsuńGenialne, a jakie pyszne! :)