Składniki :
- 250 dag boczniaka
- 3 jajka
- bułka tarta olej do smażenia
- sól , pieprz
Przygotowanie :
- Grzyby umyć , osączyć na sicie
- Odciąć kapelusze od twardych ogonków
- Jajka roztrzepać i wsypać tyle bułki , by utworzyła się lejąca , ale dość gęsta panierka
- Do masy dosypać soli i pieprzu - rozmieszać
- Kapelusze maczać w gęstej panierce i smażyć w głębokim tłuszczu na oleju
- Pozostałe odcięte części grzyba pokroiłam w cienkie plasterki i na koniec usmażyłam w pozostałym jajku .
Boczniak może być alternatywą dla mięsa .Kapelusze są bardzo delikatne w smaku.
Daaawno nie jadłam boczniakowych kotlecików. Czekam aż znowu pojawią się w pobliskim warzywniaku. Na pewno zawitają i na moim talerzu :)
OdpowiedzUsuń