Składniki :
- 3 ugotowane, zmielone ziemniaki
- 1 jajko
- 3 - 4 łyki mąki
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia
- 1 średnie jabłko
- pieprz , sól , mielona papryka ostra
- olej do smażenia
- bułka tarta
Przygotowanie :
- Do zmielonych ziemniaków dodajemy starte jabłko -mieszamy
- Do masy wbijamy żółtko i dosypujemy mąkę - mieszamy , ciasto ma przypominać to jakie robimy na kopytka
- Do powstałej masy dodajemy sól , pieprz , proszek do pieczenia , paprykę , ubite na pianę białko -dobrze łączymy wszystkie składniki
- Do miseczki wlewamy trochę wody , by maczać dłonie , a łyżką nabieramy masę , przekładamy na mokre dłonie i formujemy płaskie kotlety
- Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju na rumiano z obydwu stron
Kotleciki można zjadać z sosem włoskim - salsą. A do tego surówka i obiad jarski co prawda , ale jest ... :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz