Składniki :
- 20 dag masła
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 5 jajek
- szczypta soli
- 15 dag cukru pudru
- 10dag mąki
- 2 łyżki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- mały kieliszek rumu
- 10 dag mielonych migdałów
- tłuszcz do smarowania foremki oraz bułka tarta do obsypania jej
Przygotowanie:
- Do rondelka włożyć masło i 15 dag czekolady w kawałkach, mieszając rozgrzewać , aż się rozpuszczą
- Przestudzoną masę zmiksować z dodanymi kolejno żółtkami
- Ubić białka na sztywno dodając sól i cukier puder .
- Do masy czekoladowej dodać przesiane : kakao , mąkę i proszek do pieczenia
- Dodać alkohol
- Dodać białka i zmielone migdały , delikatnie wymieszać
- Natłuszczone foremki posypać bułkę i wlać delikatnie ciasto
- Wstawić do piekarnika na 20 min. o temp 180 , a po tym czasie zwiększyć ją do 200 stopni C i piec przez następne 30 minut.
- Po lekkim wystudzeniu udekorować według uznania i... talentu :) , bez dekoracji tez pyszne!
Świetne! Czekoladowe ciasta są pyszne :) O tak :)
OdpowiedzUsuń