czwartek, 5 kwietnia 2012

Ciasto bardzo czekoladowe



Z podanej ilości składników wyjdzie nam jedna foremka o wymiarach  26 x 10 cm szer. x 10 cm. wys. i 2 małe babeczki ( ja tak podzieliłam :) )

Składniki :
  • 20 dag masła
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 15 dag cukru pudru
  • 10dag mąki
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • mały kieliszek rumu
  • 10 dag mielonych migdałów
  • tłuszcz do smarowania foremki oraz bułka tarta do obsypania jej

Przygotowanie:
  1. Do rondelka włożyć masło i 15 dag czekolady w kawałkach, mieszając rozgrzewać , aż się rozpuszczą
  2. Przestudzoną masę zmiksować z dodanymi kolejno żółtkami
  3. Ubić białka na sztywno dodając sól  i cukier puder .
  4. Do masy czekoladowej dodać przesiane : kakao , mąkę i proszek do pieczenia 
  5. Dodać alkohol
  6. Dodać białka i zmielone migdały , delikatnie wymieszać
  7. Natłuszczone  foremki  posypać bułkę i wlać delikatnie ciasto
  8. Wstawić do piekarnika na 20 min. o temp 180 , a po tym czasie zwiększyć ją do 200 stopni C i piec przez następne 30 minut.
  9. Po lekkim wystudzeniu udekorować według uznania i... talentu :) , bez dekoracji tez pyszne!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...