Podczas gdy przyrządzenie ryby po grecku zajmuje nam sporo czasu to myślę , że ta wersja jest szybsza i co ważne łatwiejsza. A też jest smaczna.
Składniki:
- 3 - 4 płaty rybne , ja użyłam mintaja (przed smażeniem rozmroziłam go , by nie było podczas smażenia wody)
- mąka - 3 łyżki
- puszka ananasa ( ale coś z niej zostanie )
- słoik sosu słodko-kwaśnego ( ja użyłam łowicki )
- chili, groszek zielony mrożony -ugotowany
- 3 średnie cebule ,olej
- sól ,pieprz
- 2 łyżeczki sosu - słodko-kwaśny sos chili Tao-Tao
Przygotowanie:
- Umyte , rozmrożone płaty pokroić na dzwonka , posolić , posypać pieprzem i usmażyć na gorącym oleju obtaczając je wpierw w mące
- Pokrojoną w krążki cebulę usmażyć na tej patelni na której były smażone ryby ( te usmażone trzeba wyjąć na głęboką miskę) i podlać olejem , jeśli brakuje
- Gdy cebula zmięknie dolać więcej niż połowę soku z ananasa i część pokrojonego ananasa w kostkę i dalej smażyć , a właściwie gotować
- Dodać sos słodko-kwaśny, szczyptę chili, sos Tao-Tao, ugotowany groszek i dalej gotować -5 min.
- Dobrze wymieszać i nakładać warstwami: na spód miski ryba , potem sos , znów ryba i tak do wyczerpania składników
- Najlepiej smakuje na drugi dzień , gdy wszystko przejdzie swoimi smakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz