niedziela, 8 kwietnia 2012

Krem z porów z pulpecikami




Jeszcze jedna zupa krem, warto zrobić, bo pyszna jest...

Składniki:
  • 3 duże pory - wykorzystujemy część białą i trochę żółtej
  • 1 cebula
  • olej , masło 2 - 3 łyżki
  • mała kromka czerstwego chleba lub bułki ( lub 2 łyżeczki bułki tartej)
  • sól , pieprz
  • ewentualnie 1 - 1 1/2 l. rosołu - na którym zupa będzie smaczniejsza 
Przygotowanie
  1. Umyte pory kroimy wpierw wzdłuż , a potem w drobna kostkę
  2. Obraną cebule kroimy w kostkę
  3. Wszystko przekładamy na rozgrzany olej i smażymy do momentu zeszklenia cebuli i pora - mieszać , by nie przypalić
  4. Pod koniec smażenia dodajemy pokruszone na drobno pieczywo i dalej po zamieszaniu smażymy
  5. Przekładamy cebulę i pora do wrzącego wywaru , około 1 - 1,5 l. - gotujemy chwilę , aż rozgotuje się pokruszone pieczywo
  6. Dobrze mieszamy , dodajemy soli , pieprzu 
  7. Zupę zdejmujemy z ognia i po krótkim przestudzeniu miksujemy
  8. Jeśli zupa gotowana była tylko na wodzie dodajemy masła i ewentualnie trochę kostki rosołowej
  9. Jeszcze raz mieszamy i mamy zupę.
Można zjeść ją z groszkiem ptysiowym , ale można pokusić się o zrobienie do niej malutkich pulpecików z mięsa mielonego.Podaję ilość składników na zrobienie około 12 -15 pulpecików.
Składniki:
  • 20 - 30 dag mięsa mielonego 
  • 1 mała jajko
  • 2 -3 łyżki bułki tartej
  • sól , pieprz 
Przygotowanie:
  1.  Wszystkie składniki połączyć i dobrze wyrobić ręką
  2. Uformować malutkie , okrągłe pulpeciki (mokrymi rękoma)
  3. Wrzucać je do wrzącej , lekko posolonej wody
  4. Gotować około 5 - 10 min.
Gotowe wrzucać do zmiksowanej zupy i podawać razem. Dobrze jest wywar w którym gotowały się pulpeciki wykorzystać do zupy.Dlatego najpierw zróbmy pulpeciki , a potem zupę i będzie wiadomo ile mamy wywaru. Tą ilość pulpecików wystarczy ugotować w 500 ml . wody.To po wyjęciu ich mamy już pól litra smacznego wywaru...:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...