Jeszcze jedna zupa krem, warto zrobić, bo pyszna jest...
Składniki:
- 3 duże pory - wykorzystujemy część białą i trochę żółtej
- 1 cebula
- olej , masło 2 - 3 łyżki
- mała kromka czerstwego chleba lub bułki ( lub 2 łyżeczki bułki tartej)
- sól , pieprz
- ewentualnie 1 - 1 1/2 l. rosołu - na którym zupa będzie smaczniejsza
Przygotowanie
- Umyte pory kroimy wpierw wzdłuż , a potem w drobna kostkę
- Obraną cebule kroimy w kostkę
- Wszystko przekładamy na rozgrzany olej i smażymy do momentu zeszklenia cebuli i pora - mieszać , by nie przypalić
- Pod koniec smażenia dodajemy pokruszone na drobno pieczywo i dalej po zamieszaniu smażymy
- Przekładamy cebulę i pora do wrzącego wywaru , około 1 - 1,5 l. - gotujemy chwilę , aż rozgotuje się pokruszone pieczywo
- Dobrze mieszamy , dodajemy soli , pieprzu
- Zupę zdejmujemy z ognia i po krótkim przestudzeniu miksujemy
- Jeśli zupa gotowana była tylko na wodzie dodajemy masła i ewentualnie trochę kostki rosołowej
- Jeszcze raz mieszamy i mamy zupę.
Można zjeść ją z groszkiem ptysiowym , ale można pokusić się o zrobienie do niej malutkich pulpecików z mięsa mielonego.Podaję ilość składników na zrobienie około 12 -15 pulpecików.
Składniki:
- 20 - 30 dag mięsa mielonego
- 1 mała jajko
- 2 -3 łyżki bułki tartej
- sól , pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki połączyć i dobrze wyrobić ręką
- Uformować malutkie , okrągłe pulpeciki (mokrymi rękoma)
- Wrzucać je do wrzącej , lekko posolonej wody
- Gotować około 5 - 10 min.
Gotowe wrzucać do zmiksowanej zupy i podawać razem. Dobrze jest wywar w którym gotowały się pulpeciki wykorzystać do zupy.Dlatego najpierw zróbmy pulpeciki , a potem zupę i będzie wiadomo ile mamy wywaru. Tą ilość pulpecików wystarczy ugotować w 500 ml . wody.To po wyjęciu ich mamy już pól litra smacznego wywaru...:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz