Składniki:
- 25 g kakao
- 225 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- jedna biała czekolada (100 g)
- jedna mleczna czekolada
- jedna gorzka czekolada
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 2 duże jajka
- szklanka cukru pudru
- 90 ml oleju
Sposób przyrządzenia:
- Mieszamy w naczyniu składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier puder.
- W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka,dodajemy olej, śmietanę.
- Dokładnie wymieszane składniki w jednym jak i w drugim naczyniu łączymy.
- Mieszamy do absolutnego połączenia składników i dodajemy pokruszoną czekoladę - znów mieszając.
- Do foremek wyłożonych papilotkami nakładamy ciasto,robimy to do 3/4 ich wysokości.
- Zwracamy uwagę by czekolada we foremkach była na ich środku, a nie po boku -lepiej będą wychodzić z papilotek
- Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.Tzn. wkładamy do ciasta drewniany patyczek i sprawdzamy czy jest suchy, wtedy mamy pewność ,że babeczki się upiekły
Smacznego :)
robiłam już takie kiedyś, smaczne są :)
OdpowiedzUsuń