sobota, 7 kwietnia 2012

Mocno czekoladowe muffiny



Składniki:

  • 25 g kakao
  • 225 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • jedna biała czekolada (100 g)
  • jedna mleczna czekolada
  • jedna gorzka czekolada
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 2 duże jajka
  • szklanka cukru pudru
  • 90 ml oleju
Sposób przyrządzenia:
  1. Mieszamy w naczyniu składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier puder.
  2. W drugim naczyniu  roztrzepujemy jajka,dodajemy olej, śmietanę.
  3. Dokładnie wymieszane składniki w jednym jak i w drugim naczyniu łączymy. 
  4. Mieszamy do absolutnego połączenia składników i dodajemy  pokruszoną czekoladę - znów mieszając.
  5. Do foremek wyłożonych papilotkami nakładamy ciasto,robimy to do 3/4 ich wysokości.
  6. Zwracamy uwagę by czekolada we foremkach była na ich środku, a nie po boku -lepiej będą wychodzić z papilotek
  7. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.Tzn. wkładamy do ciasta drewniany patyczek i sprawdzamy czy jest suchy, wtedy mamy pewność ,że babeczki się upiekły
Smacznego :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...