To ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i nawet laikowi kuchennemu zazwyczaj się udaje :) Jeden warunek trzeba mieć do jego upieczenia majonez. Tak, tak majonez. I tylko i WYŁĄCZNIE firmy Winiary. Z innym się nie udaje , ale kto chce może zaryzykować, jednak nie namawiam.
Składniki:
- 1 i pół szklanki cukru
- 5 całych jaj
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 słoik 280 gramowy majonezu Winiary - dekoracyjny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu ( ale jak nie mamy, to tez nic się przez to nie stanie)
- 1/3 buteleczki olejku zapachowego śmietankowego , albo jaki lubimy w cieście ( bez zapachu tez powinno się udać)
Wykonanie:
- Całe jajka ubijamy z cukrem
- Dodajemy stopniowo majonez i cały czas ubijamy
- Pozostałe składniki dodajemy w kolejności : maki , zapach , spirytus i proszek do pieczenia
- Wszystko dobrze mieszamy - najlepiej robotem
- Foremkę smarujemy dobrze tłuszczem i pieczemy przez około 50 min. w temp. 150 stopni C
- Ja upiekłam tym razem jedną dużą babkę i 2 małe
- Duża foremka o wymiarach ; spód średnica 12 cm, wysoka na 10 cm, a małe o średnicy 6,5 cm. (dno) i 5 cm wysoka
Smacznego! Życzę , by rzeczywiście ZAWSZE ta babka Wam się udawała :)
ale puszysta ta babka :)
OdpowiedzUsuńwesołych świąt :)
Taka prawda , puszysta , choć zapomniałam pokazać ją od środka ...Trzeba uwierzyć na słowo , albo zrobić samemu :)Wesołych Świąt !
OdpowiedzUsuńZawsze przerażały mnie babki z majonezem. Ale może czas się przełamać. :)
UsuńMoże warto :)
Usuńwygląda ślicznie zapisuje sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńBabka majonezowa chodzi mi po głowie, trzeba w końcu się skusić na jakąś:) Ta wygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuń