sobota, 7 kwietnia 2012

Babka, która zawsze się udaje




To ciasto jest  bardzo proste w wykonaniu i  nawet laikowi kuchennemu zazwyczaj się udaje :) Jeden warunek trzeba mieć do jego upieczenia majonez. Tak, tak majonez. I tylko i WYŁĄCZNIE  firmy Winiary. Z innym się nie udaje , ale kto chce może zaryzykować, jednak  nie namawiam.

Składniki:
  • 1 i pół szklanki cukru
  • 5 całych jaj
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 słoik 280 gramowy majonezu Winiary - dekoracyjny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu ( ale jak nie mamy, to tez nic się przez to nie stanie)
  • 1/3 buteleczki olejku zapachowego śmietankowego , albo jaki lubimy w cieście ( bez zapachu tez powinno się udać)
Wykonanie:
  1. Całe jajka ubijamy  z cukrem 
  2. Dodajemy stopniowo majonez i cały czas ubijamy
  3. Pozostałe składniki dodajemy w kolejności : maki , zapach , spirytus i proszek do pieczenia
  4. Wszystko dobrze mieszamy - najlepiej robotem
  5. Foremkę smarujemy dobrze tłuszczem i pieczemy przez około 50 min. w temp. 150 stopni C
  6. Ja upiekłam tym razem  jedną dużą babkę i 2 małe
  7. Duża foremka o wymiarach ; spód  średnica 12 cm, wysoka na 10 cm, a małe o średnicy 6,5 cm. (dno) i 5 cm wysoka
Smacznego! Życzę , by rzeczywiście ZAWSZE  ta babka Wam się udawała :)


6 komentarzy:

  1. ale puszysta ta babka :)
    wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka prawda , puszysta , choć zapomniałam pokazać ją od środka ...Trzeba uwierzyć na słowo , albo zrobić samemu :)Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda ślicznie zapisuje sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka majonezowa chodzi mi po głowie, trzeba w końcu się skusić na jakąś:) Ta wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...