wtorek, 10 kwietnia 2012

Langosze - placuszki



To potrawa podobna do naleśników, ale to takie trochę GRUBSZE naleśniki...

Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 2 ugotowane - ugniecione ziemniaki
  • około 1 szklanki mleka
  • 3 dag drożdży
  • 1 jajko
  • łyżeczka cukru do drożdży , sól
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewamy do miseczki , dodajemy ugniecione ziemniaki i sól
  2. Drożdże rozrabiamy w ciepłym ( nie gorącym !) mleku , dodajemy łyżeczkę cukru
  3. Drożdże trzymamy w cieple i gdy wyrosną dodajemy je do mąki
  4. Wbijamy  utrzepane jajko i całość dobrze wyrabiamy drewniana łyżką 
  5. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia
  6. Konsystencja ciasta powinna być taka , by ciasto dało się po wyrośnięciu wziąć w rękę
  7. Po około godzinnym rośnięciu ciasta, nabieramy je łyżką i rozkładamy  na posypanej mąką dłoni
  8. Rozpłaszczamy je tak , by uformować placuszek - nie za gruby
  9. Smażymy na gorącym oleju , na rumiano z obydwu stron
  10. Podawać możemy na słodko , ale dobre też są z kwaśną śmietaną , kapustą czy gulaszem.
Najlepsze są usmażone na bieżąco i nie odgrzewane jutro. Taki urok ciasta drożdżowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...