poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Mrożone babki jogurtowe

Jeśli mamy już dość słodkich , tuczących przysmaków , zróbmy ten deser.
Składniki :

  • 2 kubki jogurtu naturalnego (ja użyłam 2 po 180 gram)
  •  garść owoców mrożonych , może być mieszanka kompotowa i ja takiej użyłam , a może to być jeden gatunek owoców
  • 2 łyżki kopiaste cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Jeśli nie mamy świeżych owoców , a mrożone to zostawmy je na noc w lodówce do rozmrożenia (jeśli mamy w mikserze końcówkę do kruszenia lodu to nie musimy owoców rozmrażać , ale użyć jeszcze zamrożonych)
  2. Owoce wsypujemy do naczynia w którym mamy jogurt i miksujemy
  3. Dodajemy cukier ( według uznania)  i ponownie miksujemy
  4. Przelewamy we foremki , które umieszczamy w zamrażalniku na noc
  5. Mogą to być foremki silikonowe
  6. Jeśli zależy nam ,by jak najszybciej otrzymać mrożone babki jogurtowe , to możliwe ,że zamrożą się nam szybciej ( podglądamy co jakiś czas :)
  7. Jeśli deseru nie zamrozimy to otrzymamy koktajl owocowy.
Dzieci na pewno ucieszą się z takiego smakołyku , szczególnie , jeśli jeszcze przed zamrożeniem  włożymy do foremek patyczki i powstaną lody  :)


5 komentarzy:

  1. fajny pomysł i taki lekki :) Wszystkiego dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo pomysłowy lekki deser :)w sam raz po wielkanocnym obżarstwie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. o, jak lekko, jak słodko i jogurtowo! mniam ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie korzystny przepis po wielkanocnym szaleństwie :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...