Składniki :
- 3/4 szklanki białej fasoli
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 250 dag pomidorów w puszcze krojonych , bez skórki
- płaska łyżeczka kurkumy , tyle samo kminku
- 2 - 3 łyżeczki soku z cytryny
- sól , pieprz
- olej do smażenia
Fasolę moczymy na noc w przegotowanej wodzie i gotujemy do miękkości (można zastąpią fasolą z puszki)
Przygotowanie :
- Obraną cebulę i czosnek smażymy na oleju - do zmięknięcia
- Dodajemy kminek , kurkumę i pomidory -smażymy na patelni około 10 min.
- Przekładamy do ugotowanej wcześniej fasoli którą mamy w garnuszku i gotujemy dalsze 10 - 15 min.
- Już po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny i pól kostki rosołowej - mieszamy
Zupa gotowa , jest dość pikantna i rozgrzewająca :)
Fajna zupa. U mnie w domu nie jadło się zup fasolowych, ja też nie gotuję, ale chyba czas to zmienić:)
OdpowiedzUsuńhej, zrobiłem zupkę, smaczna. Proponuje dodać podczas smażenia suszone czerwonej papryki i papryki chili. Ta łyżeczka kminku to wg mnie za dużo, wystarczy pół ze względu na silny aromat, no i oczywiście lepsza jest fasolka gotowana na prawdziwym rosole z kury:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsmaczna zupka, proponuję podczas smażenia dodać czerwonej papryki i chili, a dać mniej kminku (silny aromat) no i użyć prawdziwego wywaru z kury zamiast kostki, Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAleż można i tak :)
Usuńpozdrawiam i dziękuje za rady.
Wygląda fantastycznie. Przepis mojej Madzi dostępny jest tutaj i również zachęcam do komentowania: http://www.kulinarnyblog.pl/zupa-fasolowa-madzi/
OdpowiedzUsuńA ile wody jest potrzebne do tej porcji?
OdpowiedzUsuńMożemy zacząć gotować zupę w ok. 700 ml wody. Po dodaniu fasoli, pomidorów z puszki i reszty
Usuńprzypraw wyjdzie nam ok. litr zupy. Jeśli będzie za gęsta zawsze można dodać wody, ale u mnie sprawdzają sie raczej gęste zupy.