poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Pikantna zupa fasolowa




Składniki :
  • 3/4 szklanki białej fasoli 
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 dag pomidorów w puszcze krojonych , bez skórki
  • płaska łyżeczka kurkumy , tyle samo kminku
  • 2 - 3 łyżeczki soku z cytryny
  • sól , pieprz 
  • olej do smażenia
Fasolę moczymy na noc w przegotowanej wodzie i gotujemy do miękkości (można zastąpią fasolą z puszki)

Przygotowanie :
  1. Obraną cebulę i czosnek smażymy na oleju - do zmięknięcia
  2. Dodajemy kminek , kurkumę i pomidory -smażymy na patelni około 10 min.
  3. Przekładamy do ugotowanej wcześniej fasoli którą mamy w garnuszku i gotujemy dalsze 10 - 15 min.
  4. Już po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny i pól kostki rosołowej - mieszamy
Zupa gotowa , jest dość pikantna i rozgrzewająca :)

7 komentarzy:

  1. Fajna zupa. U mnie w domu nie jadło się zup fasolowych, ja też nie gotuję, ale chyba czas to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. hej, zrobiłem zupkę, smaczna. Proponuje dodać podczas smażenia suszone czerwonej papryki i papryki chili. Ta łyżeczka kminku to wg mnie za dużo, wystarczy pół ze względu na silny aromat, no i oczywiście lepsza jest fasolka gotowana na prawdziwym rosole z kury:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. smaczna zupka, proponuję podczas smażenia dodać czerwonej papryki i chili, a dać mniej kminku (silny aromat) no i użyć prawdziwego wywaru z kury zamiast kostki, Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda fantastycznie. Przepis mojej Madzi dostępny jest tutaj i również zachęcam do komentowania: http://www.kulinarnyblog.pl/zupa-fasolowa-madzi/

    OdpowiedzUsuń
  5. A ile wody jest potrzebne do tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możemy zacząć gotować zupę w ok. 700 ml wody. Po dodaniu fasoli, pomidorów z puszki i reszty
      przypraw wyjdzie nam ok. litr zupy. Jeśli będzie za gęsta zawsze można dodać wody, ale u mnie sprawdzają sie raczej gęste zupy.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...