Składniki :
- średnia główka zielonej sałaty
- 6 łyżek oliwy
- łyzeczka musztardy
- łyżeczka cukru pudru
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 5 łyżek gęstej , kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki octu winnego
- szczypta pieprzu ziołowego
Przygotowanie :
- Sałatę myjemy , osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki
- Do garnuszka wlewamy oliwę i stopniowo wszystkie ze składników
- Dodając kolejno zawsze dokładnie mieszamy , by się połączyły
- Ułożone w salaterce liście polewamy obficie sosem i na koniec mieszamy
- Na 10 min. wkładamy do lodówki , podajemy najpóźniej 15 - 20 min. po przygotowaniu .
Wersja tradycyjna w mojej kuchni jaką stosuje w przyprawianiu sałaty jest znacznie prostsza , bo do śmietany dodaje łyżeczkę lub dwie cukru pudru , odrobinę prawdziwego mielonego pieprzu oraz łyżeczkę soku z cytryny i to mieszam dobrze. Ale od kiedy znalazłam w " Najlepszych przepisach Claudii " ten sposób przyprawiania sałaty , moja rodzina tez go polubiła :)
muszę wypróbować, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń