wtorek, 1 maja 2012

Zielona sałata z pikantną śmietaną



Składniki  :
  • średnia główka zielonej sałaty
  • 6 łyżek oliwy
  •  łyzeczka musztardy
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 5 łyżek gęstej , kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • szczypta pieprzu ziołowego
Przygotowanie :
  1. Sałatę myjemy , osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki
  2. Do garnuszka wlewamy oliwę i stopniowo wszystkie ze składników
  3. Dodając kolejno zawsze dokładnie mieszamy , by się połączyły
  4. Ułożone w salaterce liście polewamy obficie sosem i na koniec mieszamy
  5. Na 10 min. wkładamy do lodówki , podajemy najpóźniej 15 - 20 min. po przygotowaniu .
Wersja tradycyjna  w mojej kuchni jaką stosuje w przyprawianiu sałaty jest znacznie prostsza , bo do śmietany dodaje łyżeczkę lub dwie  cukru pudru , odrobinę prawdziwego mielonego pieprzu oraz łyżeczkę soku z cytryny i to mieszam dobrze. Ale od kiedy znalazłam w " Najlepszych przepisach Claudii " ten sposób przyprawiania sałaty , moja rodzina tez go polubiła :)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...