Te ciastka przyrządzimy szybko z gotowego ciasta francuskiego. Z jednego płata wyjdzie nam 6 sztuk.
Składniki :
- płat ciasta francuskiego
- około 150 ml . śmietany najlepiej tortowej , ale "Śnieżka " też się sprawdzi
- owoce do przybrania
- roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
- galaretka do dekoracji
Przygotowanie :
- Gotowe ciasto francuskie rozmrażamy tak , by swobodnie pokroić je na 6 części
- Każdą część kroimy w środku tak jak na zdjęciu , by była częściowo połączona - wtedy będzie można przełożyć ( przewinąć ) je tak by po upieczeniu ciasta uzyskać w środku zagłębienie
- Ciasto smarujemy jajkiem po brzegach , by dobrze się połączyło i "spiekło" , wierzch również - będzie ładne rumiane , środek ciasta nakłuwamy widelcem by nie wyrosło zbytnio
- Przekładamy do nagrzanego piekarnika i w temp. 180 stopni C pieczemy do zarumienienia
- Po upieczeniu studzimy
- Śmietanę z 2 - 3 łyżkami cukru pudru bijemy na sztywno
- Śmietaną smarujemy obficie zagłębienie ciastka , dekorujemy dowolnymi owocami , możemy polać tężejącą galaretką , posypać czekoladą.
- Jeśli lubimy bardziej galaretkę niż śmietanę to można udekorować tężejąca galaretką i owocami , a nie śmietaną . Pomysłów może być wiele...
Pomysł upieczenia ciasta francuskiego w ten sposób podpatrzyłam w programie kulinarnym Marthy Steward :)
wyglądają bardzo smacznie :) zapraszam do mnie na http://www.szybkozjesc.pl/
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!mniam
OdpowiedzUsuń