wtorek, 1 maja 2012

Ciastka z owocami i śmietaną




Te ciastka przyrządzimy szybko z gotowego ciasta francuskiego. Z jednego płata wyjdzie nam 6 sztuk.



Składniki :

  • płat ciasta francuskiego
  • około 150 ml . śmietany najlepiej tortowej , ale "Śnieżka " też się sprawdzi
  • owoce do przybrania
  • roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
  • galaretka do dekoracji
Przygotowanie :
  1. Gotowe ciasto francuskie rozmrażamy tak , by swobodnie pokroić je na 6 części
  2. Każdą część kroimy w środku tak jak na zdjęciu , by była częściowo połączona - wtedy będzie można przełożyć ( przewinąć ) je tak by po upieczeniu  ciasta uzyskać w środku zagłębienie
  3. Ciasto smarujemy jajkiem po brzegach , by dobrze się połączyło i "spiekło" , wierzch również - będzie ładne rumiane , środek ciasta nakłuwamy widelcem by nie wyrosło zbytnio
  4. Przekładamy do nagrzanego piekarnika i w temp. 180 stopni C pieczemy do zarumienienia
  5. Po upieczeniu studzimy
  6. Śmietanę z 2 - 3 łyżkami cukru pudru bijemy na sztywno
  7. Śmietaną smarujemy obficie zagłębienie ciastka , dekorujemy dowolnymi owocami , możemy polać tężejącą galaretką , posypać czekoladą. 
  8. Jeśli lubimy bardziej galaretkę niż śmietanę to można udekorować  tężejąca galaretką i owocami , a nie śmietaną . Pomysłów może być wiele...
Pomysł upieczenia ciasta francuskiego w ten sposób podpatrzyłam w programie kulinarnym Marthy Steward  :)
Jeśli nawet nie mamy  talentów kulinarnych to z tym ciastem na pewno sobie poradzimy :)






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...