poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Surówka z rzodkwi



Składniki :
  • 1 średniej wielkości zielony ogórek
  • biała rzodkiew - jeśli bardzo długa to wystarczy 1/3 długości
  • mały pęczek szczypiorku
  • jogurt , pieprz , sól
Przygotowanie:
  1. Rzodkiew ścieramy na tarce o grubych oczkach , lekko solimy i pozostawiamy na sicie na 10 min
  2. Ogórka możemy tez zetrzeć -po posoleniu tez pozostawiamy na 10 min. ( ja pokroiłam go w grubą kostkę )
  3. 3- 4 łyżki jogurtu mieszamy z pieprzem 
  4. Rzodkiew i ogórek odciskamy z wody
  5. Szczypiorek kroimy na drobno
  6. Do miseczki przekładamy odciśniętą rzodkiew i ogórki , dodajemy pokrojony szczypiorek- mieszamy
  7. Całość zalewamy jogurtem.
Jeśli rzodkiew i ogórka nie posolimy , a od razu przyrządzimy surówkę to "podejdzie" nam wodą.



2 komentarze:

  1. Fajna, jeszcze takiej nie robiłam, wypróbuję jak tylko dorwę rzodkiew.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię białą rzodkiew.Fajna surówka do obiadu:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...