Składniki :
- 1 średniej wielkości zielony ogórek
- biała rzodkiew - jeśli bardzo długa to wystarczy 1/3 długości
- mały pęczek szczypiorku
- jogurt , pieprz , sól
Przygotowanie:
- Rzodkiew ścieramy na tarce o grubych oczkach , lekko solimy i pozostawiamy na sicie na 10 min
- Ogórka możemy tez zetrzeć -po posoleniu tez pozostawiamy na 10 min. ( ja pokroiłam go w grubą kostkę )
- 3- 4 łyżki jogurtu mieszamy z pieprzem
- Rzodkiew i ogórek odciskamy z wody
- Szczypiorek kroimy na drobno
- Do miseczki przekładamy odciśniętą rzodkiew i ogórki , dodajemy pokrojony szczypiorek- mieszamy
- Całość zalewamy jogurtem.
Fajna, jeszcze takiej nie robiłam, wypróbuję jak tylko dorwę rzodkiew.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię białą rzodkiew.Fajna surówka do obiadu:)
OdpowiedzUsuń