niedziela, 15 kwietnia 2012

Tzatziki


Tzatziki to potrawa grecka. Ja robię ją w Polsce , dlatego proszę mi wybaczyć , że zrobię ją po swojemu , bo przecież i  z polskich produktów :)



Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • 170 gram  jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz czarny , sól
  • 20 dag sera twarogowego
Przygotowanie:
  1. Obrane ogórki ścieramy na tarce o jak największych oczkach i solimy - mają ociekać na sicie około 15 min.
  2. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy z solą
  3. Ser miksujemy , dodajemy stopniowo po łyżce jogurtu , przetarty czosnek i mieszamy dobrze wszystko łącząc
  4. Teraz dodajemy ocet i oliwę - mieszamy
  5. Odciśnięty dobrze ogórek dodajemy do powstałej masy serowej oraz pieprz - mieszamy
  6. Sos najlepszy jest po jakimś czasie gdy się go przyrządzi , musi się przegryźć.
Pyszny jest z czerwonym winem i pieczywem posmarowanym tylko masłem, ale kto niecierpliwy to zjada zaraz po zrobieniu :) Doskonałe na śniadanie lub kolację jarską. Starczy  dla dwóch osób.  Smacznego!



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...