sobota, 14 kwietnia 2012

Sos cebulowy prosty




To sos dla wielbicieli cebuli , która jet bardzo zdrowa, szczególnie na surowo :)  Możemy go podawać  do mięs na zimno i ciepło oraz  ryb. Nadmiar przechowujemy nie dłużej niż 2 dni ( w lodówce)
Składniki:

  • 2 duże  cebule  
  • 1 średnie jabłko
  • sok z cytryny 2 - 3 łyżeczki
  • mąka, masło
  • liść laurowy, pieprz mielony około pól łyżeczki , sól, cukier
  • kostka rosołowa
Przygotowanie:
  1. Obrane , pokrojone drobno jabłko ugotować do miękkości w około 150 - 200 ml. wody ( musi się rozgotować)
  2. Na patelni dusimy na maśle ( do miękkości)  pokrojoną w dużą kostkę cebulę 
  3. Cebule łączymy z ugotowanymi  w garnuszku  jabłkami
  4. Dodajemy do tego liść i gotujemy całość ok. 15 min.- 20 min.(teraz cebula musi się rozgotować)
  5. Na 2 łyżkach masła i  z 1 łyżki mąki robimy zasmażkę na patelni  , dodajemy do garnuszka z jabłkami i cebulą - gotujemy około 5  - 10 min.
  6. Dodajemy  mały kawałek kostki rosołowej , do smaku  sok z cytryny, sól , pieprz, ewentualnie cukier - mieszamy i próbujemy , sos musi być zdecydowanie kwaskowy 
  7. Przecieramy przez sito lub po lekkim wystudzeniu miksujemy.
  8. Bez miksowania też jest dobry, gęsty.
Sos gotowy...   A dla tych co nie umieją robić zasmażki - porady: na patelnię wkładamy masło , kiedy rozpuści się dodajemy mąkę i zdecydowanie mieszamy , by nie przypalić.Kiedy już wszystko połączy się w całość ( na patelnie utworzą się jakby "kluseczki" przesiąknięte tłuszczem maślanym) i leciutko zarumieni , wtedy przekładamy  zasmażkę do GOTUJĄCEGO wywaru i energicznie mieszamy , by zasmażka rozpuściła się w całości roztworu i zagęściła go - bo o to w tym wszystkim chodzi - o zagęszczenie , w tym przypadku sosu. Ale sos nie wymaga zasmażki, można obejść się bez niej .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...