To sos dla wielbicieli cebuli , która jet bardzo zdrowa, szczególnie na surowo :) Możemy go podawać do mięs na zimno i ciepło oraz ryb. Nadmiar przechowujemy nie dłużej niż 2 dni ( w lodówce)
Składniki:
- 2 duże cebule
- 1 średnie jabłko
- sok z cytryny 2 - 3 łyżeczki
- mąka, masło
- liść laurowy, pieprz mielony około pól łyżeczki , sól, cukier
- kostka rosołowa
Przygotowanie:
- Obrane , pokrojone drobno jabłko ugotować do miękkości w około 150 - 200 ml. wody ( musi się rozgotować)
- Na patelni dusimy na maśle ( do miękkości) pokrojoną w dużą kostkę cebulę
- Cebule łączymy z ugotowanymi w garnuszku jabłkami
- Dodajemy do tego liść i gotujemy całość ok. 15 min.- 20 min.(teraz cebula musi się rozgotować)
- Na 2 łyżkach masła i z 1 łyżki mąki robimy zasmażkę na patelni , dodajemy do garnuszka z jabłkami i cebulą - gotujemy około 5 - 10 min.
- Dodajemy mały kawałek kostki rosołowej , do smaku sok z cytryny, sól , pieprz, ewentualnie cukier - mieszamy i próbujemy , sos musi być zdecydowanie kwaskowy
- Przecieramy przez sito lub po lekkim wystudzeniu miksujemy.
- Bez miksowania też jest dobry, gęsty.
Sos gotowy... A dla tych co nie umieją robić zasmażki - porady: na patelnię wkładamy masło , kiedy rozpuści się dodajemy mąkę i zdecydowanie mieszamy , by nie przypalić.Kiedy już wszystko połączy się w całość ( na patelnie utworzą się jakby "kluseczki" przesiąknięte tłuszczem maślanym) i leciutko zarumieni , wtedy przekładamy zasmażkę do GOTUJĄCEGO wywaru i energicznie mieszamy , by zasmażka rozpuściła się w całości roztworu i zagęściła go - bo o to w tym wszystkim chodzi - o zagęszczenie , w tym przypadku sosu. Ale sos nie wymaga zasmażki, można obejść się bez niej .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz