sobota, 14 kwietnia 2012

Zupa jarzynowa klasyczna z mrożonek




Kiedy brak pomysłu na zupę , a mamy w zamrażalniku mieszankę warzywną to możemy zrobić szybką zupę.
Składniki :

  • mrożone warzywa , im bogatsza w składniki tym lepiej - torebka 400 gramowa
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól , pieprz prawdziwy mielony i w ziarnkach , ziołowy
  • suszona bazylia , cząber , majeranek
  • kostka rosołowa , liść laurowy
Na zacierki :
  • pół szklanki mąki 
  • woda  ( mniej niż pól szklanki) , sól
Jeśli zupy ma  zostać na dzień jutrzejszy to na te porcje nie róbmy zacierek. Rozmiękną i nie będą jutro smaczne.
Przygotowanie :
  1. Ziemniaki obrać , pokroić w drobną kostkę i włożyć do garnka z około 1 l. wody
  2. Wodę posolić ,włożyć liść laurowy , 3 ziarna pieprzu i pokrojoną drobno cebulę
  3. Gotować do średniej miękkości ziemniaków
  4. W tym momencie robimy z mąki i wody zacierki:
  5. Do miseczki wsypujemy mąkę i stopniowo , dodajemy najlepiej  po łyżce wody i cały czas łączymy mąkę z wodą, musimy uzyskać gęste , dość twarde ciasto (jak na zdjęciu) , które da się skubać palcami , powinno odleżeć 10 -15 min. i dopiero po tym czasie można je skubać na drobne kuleczki , ale bez ugniatania ich
  6. Dołożyć mieszankę i gotować do miękkości warzyw i ziemniaków
  7. Jesli chcemy dodać do zupy zacierki to własnie teraz należałoby je poskubać i wrzucać  do gotującej się zupy ( bez zacierek tez będzie dobra )
  8. Gdy już składniki zupy są miękkie dodać masło , przyprawy , pieprz  oraz kostkę rosołową , ewentualnie dosolić 
  9. Zamieszać i jeszcze chwilę pogotować
  10. Już na talerzu możemy dodać sporą łyżkę śmietany - zupa zyska na sytości
  11. Smacznego - mam nadzieje , że zupa jest prosta i łatwa w przygotowaniu.
A tak właściwie to smak jej zależy od tego z jakich warzyw ostatecznie ją ugotujemy. Jeśli mamy ulubione mieszanki warzywne to warto właśnie taki zestaw tu wykorzystać :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...