Kiedy brak pomysłu na zupę , a mamy w zamrażalniku mieszankę warzywną to możemy zrobić szybką zupę.
Składniki :
- mrożone warzywa , im bogatsza w składniki tym lepiej - torebka 400 gramowa
- 4 średnie ziemniaki
- 1 mała cebula
- 3 łyżki masła
- sól , pieprz prawdziwy mielony i w ziarnkach , ziołowy
- suszona bazylia , cząber , majeranek
- kostka rosołowa , liść laurowy
Na zacierki :
- pół szklanki mąki
- woda ( mniej niż pól szklanki) , sól
Jeśli zupy ma zostać na dzień jutrzejszy to na te porcje nie róbmy zacierek. Rozmiękną i nie będą jutro smaczne.
Przygotowanie :
- Ziemniaki obrać , pokroić w drobną kostkę i włożyć do garnka z około 1 l. wody
- Wodę posolić ,włożyć liść laurowy , 3 ziarna pieprzu i pokrojoną drobno cebulę
- Gotować do średniej miękkości ziemniaków
- W tym momencie robimy z mąki i wody zacierki:
- Do miseczki wsypujemy mąkę i stopniowo , dodajemy najlepiej po łyżce wody i cały czas łączymy mąkę z wodą, musimy uzyskać gęste , dość twarde ciasto (jak na zdjęciu) , które da się skubać palcami , powinno odleżeć 10 -15 min. i dopiero po tym czasie można je skubać na drobne kuleczki , ale bez ugniatania ich
- Dołożyć mieszankę i gotować do miękkości warzyw i ziemniaków
- Jesli chcemy dodać do zupy zacierki to własnie teraz należałoby je poskubać i wrzucać do gotującej się zupy ( bez zacierek tez będzie dobra )
- Gdy już składniki zupy są miękkie dodać masło , przyprawy , pieprz oraz kostkę rosołową , ewentualnie dosolić
- Zamieszać i jeszcze chwilę pogotować
- Już na talerzu możemy dodać sporą łyżkę śmietany - zupa zyska na sytości
- Smacznego - mam nadzieje , że zupa jest prosta i łatwa w przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz