To danie kojarzy mi się bardzo z dzieciństwem , latami szkolnymi i oczywiście z prostym , niewyszukanym jedzeniem. Jeśli takie lubimy to potrawa ta może często gościć na naszym stole...
Składniki:
- makaron - około 20 dag starczy na 2 porcje
- biały ser twarogowy - ilość dowolna , ale co najmniej na jedną porcje 10- 15 dag
- ewentualnie śmietana lub gęsty jogurt , cukier , cynamon
Przygotowanie:
- Makaron ugotować i dobrze odcedzić
- Ewentualnie można raz przelać na durszlaku woda bieżącą, ale może nie tak zupełnie zimną
- Porcje makaronu wyłożyć na talerz i posypać pokruszonym serem
- Posypać cukrem i kto lubi cynamonem - wymieszać
- Jeśli śmietana jest dla nas ok. to można jeszcze danie wzbogacić polewając nią kluski po wierzchu, albo spróbujmy zastąpić ją jogurtem , ale to nie to samo :)
Do niedawna zawsze jadałam kluski z białym serem na słodko aż mój mąż zapragnął sobie makarony z serem na słono z podsmażoną cebulką- palce lizać:)oczywiście jak kto lubi, mi obie wersje bardzo przypadły do gustu
OdpowiedzUsuńPrawda , obie wersje smaczne, a makarony z sosami -też super. Ale to wymaga już trochę więcej pracy :) pozdrawiam
Usuńtak wersja na słono pychaa! muszę spróbować tej na słodko ;)
UsuńPamiętam to z dzieciństwa, ale później już nie jadłam. Na pewno wrócę do tego.
OdpowiedzUsuń