piątek, 13 kwietnia 2012

Kluski z białym serem


To danie kojarzy mi się bardzo z dzieciństwem , latami szkolnymi i oczywiście z prostym , niewyszukanym  jedzeniem. Jeśli takie lubimy to potrawa ta może często gościć na naszym stole...

Składniki:

  • makaron - około 20 dag starczy na 2 porcje
  • biały ser twarogowy - ilość dowolna , ale co najmniej na jedną porcje 10- 15 dag
  • ewentualnie śmietana lub gęsty jogurt , cukier , cynamon
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować i dobrze odcedzić 
  2. Ewentualnie można raz przelać na durszlaku woda bieżącą, ale może nie tak zupełnie zimną
  3. Porcje makaronu wyłożyć na talerz i posypać pokruszonym serem
  4. Posypać cukrem i kto lubi cynamonem - wymieszać
  5. Jeśli śmietana jest dla nas ok. to można jeszcze danie wzbogacić polewając nią kluski po wierzchu, albo spróbujmy zastąpić ją jogurtem , ale to nie to samo :)

4 komentarze:

  1. Do niedawna zawsze jadałam kluski z białym serem na słodko aż mój mąż zapragnął sobie makarony z serem na słono z podsmażoną cebulką- palce lizać:)oczywiście jak kto lubi, mi obie wersje bardzo przypadły do gustu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda , obie wersje smaczne, a makarony z sosami -też super. Ale to wymaga już trochę więcej pracy :) pozdrawiam

      Usuń
    2. tak wersja na słono pychaa! muszę spróbować tej na słodko ;)

      Usuń
  2. Pamiętam to z dzieciństwa, ale później już nie jadłam. Na pewno wrócę do tego.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...