Jest wiele przepisów na udany biszkopt , wydaje mi się , że ten właśnie do takich należy , ale czy tak jest , trzeba samemu wypróbować...
Składniki :
- 4 duże jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyzki oleju (może być rzepakowy )
Przygotowanie :
- Białka ubijam i po całkowitym ubiciu piany dodaje stopniowo cukier (NIE cały na raz )
- Teraz dodaję stopniowo po jednym żółtku ( w trakcie ubijanie dosypuję płaską łyżeczkę soli )
- Jeszcze dodaję po łyżce oleju i ciągle ubijam ( ja robię to mikserem )
- Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dosypuję do masy , mieszam delikatnie , tyle by mąka się wrobiła w całość
- Najczęściej biszkopt piekę w prodiżu , około 35 min. Z tej porcji otrzymuję po przecięciu dwa ciasta. Jeden posmarowałam kremem ajeroniakowym , a drugi np. cytrynowym .
- Dekoracja dowolna
- Jeśli chcę mieć biszkopt przekładany to po przecięciu ciasta i posmarowaniu go kremem , przykrywam go drugą częścią i mam ciasto bardziej okazałe :) prawie tort .
- Można tez z tej porcji upiec ciasto cieńsze na blaszce prostokątnej ( 24 x 28 cm ) i wtedy mamy do posmarowania i dekoracji jeden pojedynczy płat ciasta biszkoptowego. Polecam wtedy ciasto biszkoptowe z galaretką i jagodami.
Ciasto kroję po przestudzeniu.
Krem :
- 4 łyżeczki żelatyny
- 100 ml . ajerkoniaku
- 15 dag miękkiego masła
- 4 - 5 łyżek cukru pudru
- 1/2 szklanki śmietany 36 %
Przygotowanie :
- Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i dobrze mieszam , by się rozpuściła
- Do przestudzonej żelatyny dolewam ajerkoniak i mieszam mikserem by się połączyły
- Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem na jednolitą masę
- Do tej masy dodaje stopniowo po łyżce ajerkoniaku z żelatyną
- Śmietanę dodaje do całości i energicznie ubijam na puszystą masę
- Przekrojony biszkopt posmarowałam kremem , nasączyłam lekko wodą z cukrem i sokiem z cytryny ( to robię na smak ) i udekorowałam galaretką i pokrojona brzoskwinią .
ten krem najlepszy z tego wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńJak pysznie u Was! ;)
OdpowiedzUsuńA jak słodko ...)
Usuń