sobota, 12 maja 2012

Biszkopt z kremem ajerkoniakowym



Jest wiele przepisów na udany biszkopt , wydaje mi się , że ten właśnie do takich należy , ale czy tak jest , trzeba samemu wypróbować...
Składniki :

  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyzki oleju  (może być rzepakowy )
Przygotowanie :
  1. Białka ubijam i po całkowitym ubiciu piany dodaje stopniowo cukier (NIE cały na raz )
  2. Teraz dodaję stopniowo po jednym żółtku  ( w trakcie ubijanie dosypuję płaską łyżeczkę soli )
  3. Jeszcze dodaję po łyżce oleju i ciągle ubijam ( ja robię to mikserem )
  4. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dosypuję  do masy ,  mieszam delikatnie , tyle by mąka się wrobiła w całość
  5. Najczęściej biszkopt piekę w prodiżu , około 35 min. Z tej porcji otrzymuję po przecięciu dwa ciasta. Jeden posmarowałam kremem ajeroniakowym , a drugi np. cytrynowym .
  6. Dekoracja dowolna
  7. Jeśli chcę mieć biszkopt przekładany to po przecięciu ciasta i posmarowaniu go kremem , przykrywam go drugą częścią i mam ciasto bardziej okazałe :) prawie tort .
  8. Można tez z tej porcji upiec ciasto cieńsze na blaszce prostokątnej ( 24 x 28 cm ) i wtedy mamy do posmarowania i dekoracji jeden pojedynczy płat ciasta biszkoptowego. Polecam wtedy ciasto biszkoptowe z galaretką i jagodami.
Ciasto kroję po przestudzeniu.
Krem :
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml . ajerkoniaku
  • 15 dag miękkiego masła
  • 4 - 5 łyżek cukru pudru
  • 1/2 szklanki śmietany 36 %
Przygotowanie :
  1. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i dobrze mieszam , by się rozpuściła
  2. Do przestudzonej żelatyny dolewam ajerkoniak i mieszam mikserem by się połączyły
  3.  Miękkie masło  ucieram z cukrem pudrem na jednolitą masę
  4. Do tej masy dodaje stopniowo po łyżce ajerkoniaku z żelatyną
  5. Śmietanę dodaje do całości i energicznie ubijam na puszystą masę
  6. Przekrojony biszkopt posmarowałam kremem  , nasączyłam lekko wodą z cukrem i sokiem z cytryny ( to robię na smak ) i udekorowałam galaretką i pokrojona brzoskwinią .
Wyszło niezłe i szybkie ciasto. A jeśli nie damy rady z kremem to ugotujmy budyń , ale z mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu i nim przełóżmy przekrojone ciasto. Druga częścią ciasta przykryjemy budyń i już mamy smaczne co nieco :)




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...