Składniki :
- 4 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru ( 2-3 cm.)
- olej do smażenia
- pieprz , sól , 2 liście laurowe
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 1 /3 kostki rosołowej
- natka pietruszki
Przygotowanie ;
- Ziemniaki i włoszczyznę obrać i pokroić w kostkę
- Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić
- Imbir obrać z szarej skórki ( ja skrobię łyżeczką ) i drobno posiekać
- Zaczynamy od krótkiego smażenia marchewki , którą przekładamy do 800 ml. gorącej wody
- Potem smażymy kolejno pietruszkę , selera i wszystko przekładamy do gotowania
- Dokładamy liście , ziele , sól i pokrojone w kostkę ziemniaki
- Pokrojoną cebulę , czosnek i imbir przesmażamy krótko na oleju i przekładamy również do gotowania
- Gotujemy do momentu , gdy wszystko będzie miękkie
- Na koniec doprawiamy kostką rosołową i już na talerzu posypujemy natką
Zupa jest smaczna i rzeczywiście pachnie imbirem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz