sobota, 5 maja 2012

Kartoflanka z nutą imbiru



Składniki :

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru ( 2-3 cm.)
  • olej do smażenia
  • pieprz , sól , 2 liście laurowe
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 /3 kostki rosołowej
  • natka pietruszki
Przygotowanie ;
  1. Ziemniaki i włoszczyznę obrać i pokroić w kostkę
  2. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić
  3. Imbir obrać z szarej skórki ( ja skrobię łyżeczką ) i drobno posiekać
  4. Zaczynamy od  krótkiego smażenia marchewki , którą przekładamy do 800 ml. gorącej wody
  5. Potem smażymy kolejno pietruszkę , selera i wszystko przekładamy do gotowania
  6. Dokładamy liście , ziele , sól i pokrojone w kostkę ziemniaki
  7. Pokrojoną cebulę , czosnek i imbir przesmażamy  krótko na oleju i przekładamy również do gotowania 
  8. Gotujemy do momentu , gdy wszystko będzie miękkie
  9. Na koniec doprawiamy kostką rosołową i już na talerzu posypujemy natką
Zupa jest smaczna i  rzeczywiście pachnie imbirem :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...