Ciasto na pierogi zarobić jak w przepisie na pierogi z białym serem .
Farsz do pierogów:
- 20 -30 dag białego , niekwaśnego sera
- 3 - 4 średnie gotowane ziemniaki
- cebula
- sól , pieprz
- boczek , ale niekoniecznie
Przygotowanie ;
- Zarobić ciasto na pierogi
- Ser i ziemniaki zmielić , dodać sól , pieprz - wymieszać razem
- Cebulę drobno pokroić i przesmażyć razem z drobno pokrojonym boczkiem - przestudzić
- Do masy ziemniaczano - serowej dodać cebulę i boczek - dobrze wymieszać
- Ciasto na pierogi rozwałkować stopniowo na cienkie placuszki i wykrawać foremką
- Nakładać na każdy placuszek farsz i dokładnie zacisnąć
- W garnku gotujemy posoloną wodę i wrzucamy ostrożnie kolejne pierogi.
- Gdy wypłyną gotujemy około 5 -7 min.
- Podajemy z cebulką przesmażoną na smalcu
Ruskich z tysiąc lat nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńU mnie też niestety rzadko bywają , od święta :)
UsuńNie ma nic lepszego jak ruskie pierogi, u mnie czesto bywaja takie oraz z kapusta i grzybkami. :)
OdpowiedzUsuńA u mnie wolą takie z białym serem :) I takie robię częściej.
UsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuń