niedziela, 6 maja 2012

Pierogi ruskie




Ciasto na pierogi zarobić jak w przepisie na pierogi z białym serem .

Farsz do pierogów:

  • 20 -30 dag białego , niekwaśnego sera
  • 3 - 4 średnie gotowane ziemniaki
  • cebula
  • sól , pieprz 
  • boczek , ale niekoniecznie
Przygotowanie ;
  1. Zarobić ciasto na pierogi
  2. Ser i ziemniaki zmielić , dodać sól , pieprz - wymieszać razem
  3. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć razem z drobno pokrojonym boczkiem - przestudzić
  4. Do masy ziemniaczano - serowej dodać cebulę i boczek - dobrze wymieszać
  5. Ciasto na pierogi rozwałkować stopniowo na cienkie placuszki i wykrawać foremką 
  6. Nakładać na każdy placuszek farsz i dokładnie zacisnąć 
  7. W garnku gotujemy posoloną  wodę i wrzucamy ostrożnie kolejne pierogi.
  8. Gdy wypłyną gotujemy około 5 -7 min.
  9. Podajemy z cebulką przesmażoną na smalcu


5 komentarzy:

  1. Ruskich z tysiąc lat nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też niestety rzadko bywają , od święta :)

      Usuń
  2. Nie ma nic lepszego jak ruskie pierogi, u mnie czesto bywaja takie oraz z kapusta i grzybkami. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u mnie wolą takie z białym serem :) I takie robię częściej.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...