niedziela, 13 maja 2012

Pikantna kukurydzianka




Składniki na zupę :
  1. 1/2 puszki kukurydzy konserwowej ( mrożona tez pewnie będzie dobra )
  2. 1 mały ziemniak
  3. połowa małej cukini
  4. 1 pojedynczy , duży filet z kurczaka
  5. 2 - 3 ząbki czosnku
  6. 1 cebula
  7. marchew , pietruszka , kawałek selera , 3 - 4 cm pora
  8. 1/2 szklanki makaronu typu zacierki (może byc inny , ale raczej drobny )
  9. 1/3 łyżeczki carry , 2 liście laurowe , pieprz ziarnisty 2 -4 ziarnka
  10. sól , pieprz mielony , chili mielone lub kawałek papryczki chili
  11. olej do smażenia
Przygotowanie :
  1. Warzywa obieramy i kroimy w dość drobną kostkę , ziemniak grubiej
  2. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy
  3. Warzywa kolejno podsmażamy na oleju , poczynając od marchwi i kolejno podsmażone przekładamy do garnuszka z 700 ml . wody (cebulę i czosnek też podsmażamy i przekładamy do zupy )
  4. Ziemniak kroimy wprost do garnuszka , dodajemy sól , liście laurowe , pieprz ziarnisty i pokrojony drobno , umyty filet- gotujemy
  5. Wsypujemy makaron , mieszamy i jeszcze gotujemy do miękkości wszystkich składników
  6. Na koniec wsypujemy kukurydzę konserwową i doprawiamy do smaku dodając carry , pieprz mielony i chili ( jeśli nie była to papryczka wcześniej podsmażona z warzywami )
  7. Już na talerzu możemy dodać łyżkę śmietany , ale niekoniecznie , bo zupa jest dobra sama w sobie ...
Ja dodałam do zupy miniaturowe kolby kukurydzy , ale nie były konieczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...