Składniki :
- 10 dag dobrej czekolady
- 7 dag cukru pudru
- 7 dag masło
- duża łyżka rumu
- 2 płaskie łyżeczki kawy instant
- kakao , wiórki kokosowe
Przygotowanie :
- Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w łaźni wodnej
- Kawę rozpuszczamy w łyżce rumu
- Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch ( ja robiłam to w miseczce , a tarłam pałką drewnianą )
- Przestudzoną czekoladę dodajemy do utartego masła i doskonale ucieramy
- Wlewamy rozpuszczoną kawę i nadal ucieramy
- Gdy już masa będzie dobrze utarta schładzamy ją w lodówce
- Po 5 godzinach nabierałam łyżeczką trochę masy , kładłam na talerzyk z kakaem i toczyłam ruchami okrężnymi po talerzu , by zrobiła się nam zgrabna kuleczka wielkości orzecha włoskiego
- Część masy obtoczyłam we wiórkach kokosowych ( we wiórkach trufle obtacza się łatwiej ).
Przepyszne. Szukałam dobrego przepisu na ciasteczka i znalazłam. A tak przy okazji zapraszam do odwiedzenia mojego bloga:
OdpowiedzUsuńewelsz.blogspot.com
Opowiadam na nim o moim życiu