Przepis podaję prawie taki , jaki znalazłam w " Poradniku domowym " . Ale daty ten wycinek nie posiada...
Składniki :
- 6 pałek ( podudzi ) kurczaka
- 1/2 puszki czerwonej fasoli (odsączyć na sicie )
- puszka pomidorów pelati ( myślę , że inne też będą dobre )
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 marchew
- 1/ 4 szklanki czerwonego wina
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- szczypta startej gałki muszkatołowej , cynamonu i rozkruszonych goździków (2 -3 sztuki )
- pieprz , olej do smażenia , cukier do smaku
Przygotowanie :
- Umyte pałki kurczaka natarłam solą i pieprzem
- Usmażyłam je na oleju i przełożyłam do żaroodpornego naczynia
- Na pozostałym oleju , ( jeśli jest mało to dolewamy ) usmażyłam pokrojoną cebulę i czosnek
- Dodałam pomidory w sosie , startą marchew , koncentrat pomidorowy, wino , fasolę - pomieszałam
- Zagotowałam i w trakcie dodałam przyprawy ziołowe szczyptę soli i cukru do smaku
- Przygotowanym sosem zalałam ułożone w naczyniu udka , przykryłam
- Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika
- W moim piekarniku piekłam przez 80 min.
Były naprawdę smaczne, palce
lizać :)
hmmmm...mniammmm....wyglada smakowicie, napewno skorzystam z twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i zapewniam , że smaczne jest ...:)
OdpowiedzUsuń