czwartek, 3 maja 2012

Udka kurczaka po meksykańsku



Przepis podaję prawie taki , jaki znalazłam w " Poradniku domowym "  . Ale daty ten wycinek nie posiada...
Składniki :

  • 6 pałek ( podudzi ) kurczaka
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli (odsączyć na sicie )
  • puszka pomidorów pelati ( myślę , że inne też będą dobre )
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 marchew
  • 1/ 4 szklanki czerwonego wina
  •  2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • szczypta startej gałki muszkatołowej , cynamonu  i rozkruszonych goździków   (2 -3 sztuki )
  • pieprz  , olej do smażenia , cukier do smaku
Przygotowanie :
  1. Umyte pałki kurczaka natarłam solą i pieprzem
  2. Usmażyłam je na oleju i przełożyłam do żaroodpornego naczynia
  3. Na pozostałym oleju , ( jeśli jest mało to dolewamy ) usmażyłam pokrojoną cebulę i czosnek
  4. Dodałam pomidory w sosie , startą marchew ,  koncentrat pomidorowy, wino , fasolę - pomieszałam
  5. Zagotowałam i w trakcie dodałam przyprawy ziołowe szczyptę soli i cukru do smaku
  6. Przygotowanym sosem zalałam ułożone w naczyniu udka , przykryłam 
  7. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika 
  8. W moim piekarniku piekłam przez  80   min.
Były naprawdę smaczne, palce 
lizać :)


2 komentarze:

  1. hmmmm...mniammmm....wyglada smakowicie, napewno skorzystam z twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie i zapewniam , że smaczne jest ...:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...