wtorek, 5 czerwca 2012

Chleb mój - niepowszedni




Chleb piekę często , bo uwielbiam już sam zapach piekącego się chleba w domu . Za każdym razem wychodzi trochę inny , nawet jak trzymam się przepisu . Ale lubię eksperymentować i piekę chleb o różnych
 smakach .Ten dziś jest z dynią i sezamem.
Składniki :

  • mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
  • mąka pełnoziarnista 1/2 szklanki
  • mąka żytnia 1/2 szklanki
  • olej - 2 łyżki sól - 1 i 1/2 łyżeczki (płaskiej )
  • 2 łyżki miodu
  • woda około szklanki , ale wlewając patrzymy na konsystencje ciasta
  • 2 łyżeczki sezamu 
  • 2 łyżki dyni
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej , szczypta soli
Przygotowanie :

Mój chlebek po upieczeniu ma dziurkę z wierzchu , bo piekę go w specjalnym piekarniku do pieczenia chleba.

  1. Mąki mieszam i przesiewam przez sitko ( wszystko wsypuje do miski )
  2. Miód rozpuszczam w letniej wodzie i dolewam do przesianej maki
  3. Cały czas mieszam drewniana łyżką , dosypuje sól i drożdże
  4. Odmierzam olej i dodaję do ciasta
  5. Wsypuję ziarna sezamu i dyni - mieszam, tak by uzyskać konsystencję taką jak chleb mieć powinien  , bardzo dokładnie ( jeśli ciasto chlebowe  jest za twarde trzeba dodać wody i nadal wyrabiać )
  6. Prawda taka , że samemu trzeba dojść do tego jakie ciasto będzie najlepsze
  7. Mój chlebek piekę w specjalnym automacie do chleba  , ale wyrabiam ciasto sama
  8. Po wyrobieniu przekładam je do wysmarowanej olejem foremki , owijam kocem i pozostawiam na noc - by urosło
  9. Rano przekładam ostrożnie do piekarnika i piekę najczęściej przez godzinę.
Już z samym masłem pycha :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...