Chleb piekę często , bo uwielbiam już sam zapach piekącego się chleba w domu . Za każdym razem wychodzi trochę inny , nawet jak trzymam się przepisu . Ale lubię eksperymentować i piekę chleb o różnych
smakach .Ten dziś jest z dynią i sezamem.
Składniki :
- mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
- mąka pełnoziarnista 1/2 szklanki
- mąka żytnia 1/2 szklanki
- olej - 2 łyżki sól - 1 i 1/2 łyżeczki (płaskiej )
- 2 łyżki miodu
- woda około szklanki , ale wlewając patrzymy na konsystencje ciasta
- 2 łyżeczki sezamu
- 2 łyżki dyni
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 2 łyżki mąki kukurydzianej , szczypta soli
Przygotowanie :
Mój chlebek po upieczeniu ma dziurkę z wierzchu , bo piekę go w specjalnym piekarniku do pieczenia chleba.
Mój chlebek po upieczeniu ma dziurkę z wierzchu , bo piekę go w specjalnym piekarniku do pieczenia chleba.
- Mąki mieszam i przesiewam przez sitko ( wszystko wsypuje do miski )
- Miód rozpuszczam w letniej wodzie i dolewam do przesianej maki
- Cały czas mieszam drewniana łyżką , dosypuje sól i drożdże
- Odmierzam olej i dodaję do ciasta
- Wsypuję ziarna sezamu i dyni - mieszam, tak by uzyskać konsystencję taką jak chleb mieć powinien , bardzo dokładnie ( jeśli ciasto chlebowe jest za twarde trzeba dodać wody i nadal wyrabiać )
- Prawda taka , że samemu trzeba dojść do tego jakie ciasto będzie najlepsze
- Mój chlebek piekę w specjalnym automacie do chleba , ale wyrabiam ciasto sama
- Po wyrobieniu przekładam je do wysmarowanej olejem foremki , owijam kocem i pozostawiam na noc - by urosło
- Rano przekładam ostrożnie do piekarnika i piekę najczęściej przez godzinę.
Już z samym masłem pycha :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz